Тернопільська Катедра поки без дверей, у храмі підраховують збитки: наслідки скандальної ДТП

Розтрощені двері Катедри після ДТП Фото: Файне місто

У тернопільському Соборі Непорочного зачаття Пресвятої Богородиці досі підраховують збитки, які завдала водійка напередодні Великодня. Двері храму знищені, їх потрібно реставрувати.

Про це повідомив настоятель Катедри отець Орест Павліський, пише Терен.

За його словами, дверям стільки ж років, скільки й собору, який збудований у XVIII столітті.

Після війни вони були знищені, їх ремонтували, але основа була автентична, – каже священник.

Як розповів отець Орест Павліський, під час ДТП у храмі окрім дверей зруйновано чимало церковних речей.

Дещо ще можна відреставрувати, а дещо потрібно робити нове. Зараз ми підраховуємо збитки, радимося з цього приводу з істориками, науковцями. Найближчим часом має відбутися засідання комісії сакрального мистецтва єпархіального управління. Ми ще все вивчаємо, готуємо документи для поліції, підбиваємо вартість того, що було втрачено і з’ясовуємо, чи можливо це все відновити. Бо знищено багато мистецьких речей, є цілий список. Як подумаю про це все, то сльози на очі набігають, – зазначає отець.

Нагадаємо, у ніч на 23 квітня водійка, керуючи автомобілем Audi, протаранила двері Архикатедрального собору в центрі міста. Вона в’їхала у храм та розтрощила плащаницю і престол. Більше: Понищене церковне майно і розбите авто: жінка в’їхала у Тернопільську катедру (Фото/Відео)

27 квітня ухвалою судді Тернопільського міськрайонного суду підозрювану взяли під варту на два місяці – до 23 червня, з альтернативою застави в 49 тис. 620 грн . Жінку забрали в ізолятор просто із зали суду. У судовому засіданні Ірина Яворська-Скрабут свою вину визнала. Вона плакала, говорила, що розкаюється і просить пробачення. Більше: Взяли від варту і змусили пройти курс лікування: підсумки суду над водійкою, яка в’їхала у Катедру (Фото/Відео)

Згодом водійку оштрафували на 17 тис. грн, а також на рік відібрали водійські права. Більше: 17 тисяч гривень штрафу для водійки, яка влетіла у Катедру: нові деталі скандальної справи

Читайте також: “10 літрів це тільки в’їхати у село, а назад як?”: у Тернополі величезні черги за пальним (Відео)

Слудкуйте за новинами Тернополя та України у нашому Telegram-каналі: https://t.me/covid19_ternopil

Exit mobile version