На Тернопільщині суд обере покарання обвинуваченим у розкраданні гумдопомоги братам Козакам (Фото)

Фото: Нацполіція Тернопільщини

На Тернопільщині завершилося досудове розслідування справи “волонтерів” Козаків з Ланівців. Їх звинувачують у масштабному розкраданні гуманітарної допомоги. Брати та дружина одного із них постануть перед судом. Про це пише “Файне місто” з посиланням на Нацполіцію області.

Нагадаємо, близько 2 мільйонів гривень “заробила” на війні родина Козаків з Лановеччини. Два брати, прикриваючись раніше створеною благодійною організацією, почали нібито збір коштів для потреб ЗСУ. Пожертви приймали як у гривнях, так і іноземній валюті.

Що встановило слідство

Псевдоволонтер стверджував, що усі зібрані кошти йдуть на потреби захисників – він розповідав про купівлю автомобілів, спецспорядження та інших необхідних речей бійцям. Проте люди зауважили, що родина за час війни придбала для власного користування кілька іномарок та побутову техніку.

До незаконного збагачення родина залучила знайомих. На картку дружини організатора люди перекидали гроші, думаючи, що жертвують українським військовим. У ході слідства стало відомо, що “волонтери” витрачали кошти на свої потреби: купували валюту, коштовності, дорогі мобільні телефони та елітні позашляховики.

Досудове розслідування завершилося. Брати та дружина одного із них постануть перед судом згідно із  ч. 3 ст. 201-2 (використання благодійних пожертв з метою отримання прибутку, вчинене у великому розмірі, за попередньою змовою групою осіб, під час воєнного стану).
Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна, – йдеться у повідомленні поліції.

Нагадаємо, раніше у Тернопільському міськрайонному суді обирали запобіжний захід підозрюваним Андрію та Івану Козакам. Їм визначили певний термін перебування за ґратами з можливістю внесення застави. Рішення суду намагалися оскаржити адвокати, але результату це не дало.

Тепер, коли завершилося досудове розслідування, суд розглядатиме справу псевдоволонтерів та обере їм покарання. Ознайомитися з деталями та подіями можете у попередніх матеріалах “Файного міста”:

Exit mobile version