“Козак Андрій є більш небезпечним, ніж Порошенко і Медведчук?”: адвокат просила суд змінити запобіжний захід

Суд над Андрієм Козаком// Фото: Файне місто

Сьогодні, 23 червня, у Тернопільському міськрайонному суді відбулося слухання справи Андрія та Івана Козаків, яких звинувачують у розкраданні 13 мільйонів гривень гуманітарної допомоги в Ланівцях. Адвокати просили суд змінити для підозрюваних запобіжний захід. Яке рішення прийняли – далі у матеріалі “Файного міста”

Адвокат вимагала випустити Козака під домашній арешт

Спершу розглядали справу Андрія Козака. На засіданні суду адвокат  Ірина Цісар вимагала змінити міру запобіжного заходу з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. Як приклад вона навела справи 5-го президента України та олігарха-політика Віктора Медведчука.

Сторона обвинувачення просила тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі один мільйон гривень. Один мільйон – Порошенку за такі злочини, моєму підзахисному – значно більша. Віктора Медведчука взагалі звинувачують у державній зраді, сприянню терористичній діяльності, йому також обирали запобіжний захід. Сторона обвинувачення просила тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі один мільярд гривень. Суд вирішив тримати його під домашнім арештом.
Виходить, що Козак Андрій є більш небезпечним, ніж Порошенко і Медведчук? Доволі дивна позиція сторони обвинувачення, за клопотанням якої було прийнято рішення про обрання найсуворішого запобіжного заходу і це при умові, що козаку Андрію не ставиться у вину торгівля гумдопомогою, – зазначила адвокат.

Сторона захисту просила випустити Андрія під домашній арешт та запевняла, що він передуватиме лише вдома.

Прошу у відповідності до 181 статті КПК України, керуючись 199 статтею КПК України змінити запобіжний захід підозрюваному Козаку Андрію з тримання під вартою на цілодобовий домашніх арешт, – просила Ірина Цісар.

Також адвокат зазначила, що його дружина підозрюваного зараз потребує лікування. Вона бідкалася, хто буде доглядати їхню двомісячну дитину. 

Однак прокурор  Віктор Житовецький вимагав залишити запобіжний захід таким же – тримання під вартою з правом внесення застави. Він наполягав, що в інакшому разі Козак перешкоджатиме слідству.

“Мені нема за що виправдовуватися”, – обвинувачений Андрій Козак

Підозрюваний наразі перебуває у Чортківському СІЗО. З ним спілкувалися через відеозв’язок. У суді Андрій відзначив, що він чистий, і йому не має за що виправдовуватися. Обвинувачений також додав, що у нього дружина на 6 місяці вагітності та маленька 2-місячна дитина, тому він не збирається тікати.

Найголовніше для мене те, що в мене чиста совість. Журналісти зробили свою роботу і проходить публічний суд, виходить, що я найбільший злодій і найбільший ворог України. Мене просто ізолювали. Мені нема за що виправдовуватися. Я чистий перед собою, перед Богом та перед своєю сім’єю. І бруд, який кидали на мене і на мою сім’ю, то він вернеться тим, хто це робив.
В мене вагітна дружина на шостому місяці перебуває у лікарні, двомісячна дитина, я не буду кудись тікати, – відповів Андрій Козак.

Що вирішив суд

В результаті суд відхилив клопотання адвоката. Суддя Олег Вийванко вирішив залишити запобіжний захід для Андрія Козака без змін. Обвинуваченого триматимуть під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 1 116 450 гривень. Остаточне рішення задокументують завтра, 24 червня.

За кілька годин також розглянули справу брата Івана Козака. Суддя Сергій Кунцьо тетж не випустив обвинуваченого під домaшній aрешт, a зaлишив його під вaртою з прaвом внесення зaстaви більше одного мільйонa гривень. 

Нагадаємо, за даними слідства з 24 лютого брати Козаки зі спільниками привласнили близько 13-ти мільйонів гривень. Ці гроші вони мали передати на потреби військових, однак половину коштів вони нібито присвоїли собі та купили елітні авто, айфони тощо. Станом на 12 травня у банках на рахунках у братів Козаків було близько 4 мільйонів гривень. 

Свою вину підозрювані заперечують та запевняють, що нічого поганого не заподіяли.

Більше:

Суд над Андрієм Козаком
Фото: Файне місто

Автор: Віта Шумило

Exit mobile version