Новий молодіжний мер Тернополя: хто він та що хоче запровадити

Назар Мельничук // Фото: із соцмереж

У Тернополі обрали нового молодіжного міського голову. Хто він та чим тепер буде займатися – далі в матеріалі “Файного міста”.

Назар Мельничук родом з Тернополя, навчався в ЗОШ №16. Наразі здобуває ступінь магістра на історичному факультеті Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка. Він не є новачком в Молодіжній міській раді, адже до нової посади представляв студентський уряд педуніверситету. Крім того, молодик є головою громадської організації “Платформа Можливостей”.

Активною діяльністю займають з початку студентства. На 1 курсі мене обрали старостою групи, потім я ввійшов до студентського уряду історичного факультету, який я представляю також зараз. Згодом, ще в 2017 році, мене делегували у молодіжну міську раду. Відтоді моя громадська діяльність поширилась на все місто.

Діяльність у громадській організації “Платформа Можливостей”

У 2019 році Нараз був керівником профспілки історичного факультету ТНПУ. У 2020-2021 роках керував відокремленим підрозділом всеукраїнської громадської організації. Восени 2021 року разом з однодумцями заснував громадську організацію “Платформа Можливостей”.

У вересні 2021 року активісти розробили і подали на громадський бюджет 2022 Проєкт №52 “Освітньо-відпочинковий простір «Платформа Можливостей»”. Організатори пропонували створити місце відпочинку на вулиці Івана Франка, 7А, аби молодь могла там проводити свій вільний час.

Назар Мельничук
Фото: з соцмереж

Волонтерство під час війни

Навесні 2022 року команда планувала реалізувати чимало проєктів, однак війна внесла свої корективи. З початку повномасштабного вторгнення Назар знову повернувся до волонтерства, яким займався ще на 1 курсі. Він організовував роботу на базі історичного факультету ТНПУ.

В перший день зібралося 15 осіб. Потім ми опублікували в соцмережах пост, що потрібні люди, які б плели сітки. От у понеділок, 28 лютого, ми підготували 12 каркасів для сіток і з того дня на факультеті плели сітки близько 300 чоловік.

Сітки плели всі: студенти, викладачі, переселенці та інші охочі допомогти люди. Назар разом з однодумцями допомагали, чим могли. Згодом активіст доєднався до волонтерського штабу, що наразі розташований у Центрі науки Тернополя, і продовжив діяти там.

Назар разом з командою у волонтерському штабі Тернополя
Фото: із соцмереж

Що молодіжний міський голова Тернополя планує реалізувати?

Назар Мельничук ділиться, що за свою каденцію планує розвивати серед молоді Тернополя чимало напрямків. Наразі виділяє 2 пріоритетні.

Я бачу 2 напрямки, якими потрібно займатися і вони є на часі: розвиток волонтерства та національно-патріотичне виховання. Наразі це є найактуальнішим і це потрібно розвивати у нашій молоді, зокрема і у вимушених переселенців. Тому потрібно організовувати комбіновані заходи, які будуть цікаві як для місцевої молоді, так і для внутрішньо переміщених осіб, аби краще їх інтегрувати у громадське життя нашого міста.

Молодіжний мер зосереджений на тому, аби кожен міг вивчати конкретну сферу. На його думку, краще якісно розуміти одну галузь, аніж поверхово знати всі.

Університет дав мені такі можливості, що я можу себе реалізувати в тому чи іншому плані. Хотілося б підштовхнути молодь до того, що в них є величезний потенціал і вони можуть робити круті речі навіть не в плані громадського життя. Ми плануємо також розвивати у молоді навички, які допомагатимуть їм у різних сферах: чи то підприємництво, чи то медійна діяльність, чи волонтерство. Я не прихильний таких форматів, ще вчать чогось загального. Я вважаю, що потрібно розвивати конкретні навички, адже маючи їх ми можемо бути дійсно компетентними у певній справі.
Назар Мельничук з колегами
Фото: Управління сім’ї, молодіжної політики та захисту дітей ТМР

Як працює молодіжна міська рада Тернополя

Назар розповідає, що всі питання вирішує все разом з командою. Під час роботи він задає тонус своїм колегам.

Вся команда – вся молодіжна міська рада – складається з 29 депутатів. В ній є відокремлений виконавчий комітет, який займається операційною роботою. До нього входять молодіжний міський голова, секретар та 4 заступники спільно з керівниками 5 комісій.

На сесії, яка відбудеться завтра, ми будемо піднімати питання оптимізації роботи комісій. Тому, можливо, буде рішення змінити їх кількість. До першої сесії я дав розпорядження, щоб кожна комісія зібралася, поспілкувалася та обговорила подальші плани. До обговорень кожної з них я особисто приєднуюсь.

Нагадаємо, у п’ятницю, 3 червня, на засіданні також обрали секретаря і 4 заступників. Ними стали:

“Мене можна назвати справжнім “бандерівцем””, – Назар про улюблених історичних постатей

Назар каже, що кумира в нього як такого немає, але захоплюється українськими постатями ХХ століття. Зокрема, Романом Шухевичем та Степаном Бандерою.

Під час навчання в університеті мені було цікаво дізнаватися історію України ХХ століття, зокрема про національно-визвольну боротьбу, руху ОУН, УПА, період Другої світової війни. У своїх патріотичних настроях, в усвідомленні себе як українця я посилаюся на наших славетних провідників Степана Бандеру, Романа Шухевича. Скажімо так, мене можна назвати справжнім “бандерівцем”.

Молодіжний мер додає, що для нього прикладом завжди були батьки. Чи в особистих справах, чи в громадській діяльності він з ними радився та отримував підтримку. Назар також надихаються спілкуванням з друзями та коханою дівчиною.

“Подорожі – найбільше, що мене захоплює”

Активіст каже, що обожнює подорожувати. Останнім часом він полюбляє їздити цікавими місцями Тернопільщини.

Люблю подорожувати. Намагався відвідувати різні країни та міста в Україні навіть під час карантину. Остання поїздка була минулих вихідних, коли я їздив на Кременеччину. В нашій області справді є багато куточків, які дійсно зачаровують. Зараз є багато переселенців і вони питаються: “А куди можна поїхати? На що можна подивитися?”. І коли я їм розповідаю про ті чи інші місця, то замислююсь – а може ще щось пошукати. Після декількох таких порад вже і сам зацікавився щоб поїхати і подивитися.

Назар додав, що найбільше в поїздках він цікавиться людьми. Чи в Україні, чи за кордоном йому цікава культура та як живуть місцеві жителі.

Назар Мельничук
Фото: з соцмереж

Нагадаємо, раніше “Файне місто” писало про історії переселенців. Люди з різних куточків України ділилися, як вони тікали від обстрілів і шукали тиші. Більше:

Записала Віта Шумило

Exit mobile version