Україна отримала статус кандидата в ЄС: що це означає для країни

Фото ілюстративне// Джерело: мережа Інтернет

Лідери країн-членів Європейського Союзу підтримали надання Україні й Молдові статусу кандидата на вступ до ЄС. Про це повідомив президент Європейської Ради Шарль Мішель. “Файне місто” розібралось, що це означає для країни та які можливості тепер відкриваються.

Нагадаємо, саміт, на якому вирішувалось питання, розпочався в четвер, 23 червня 2022 року. За надання Україні кандидатства проголосували представники усіх 27 країн Євросоюзу. Однак Україна повинна виконати ще ряд вимог, перелік яких надала Рада Європи.

Умови вступу

Разом із затвердженням статусу кандидата в ЄС Єврокомісія висунула Україні 7 вимог, що стосуються проведення реформ, аби в майбутньому Україна з країни-кандидата могла стати членом Євросоюзу:

Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна планує виконати ці вимоги до кінця поточного року.

Що означає для України статус кандидата до ЄС

Європейський Союз є об’єднанням такого типу, де держави-члени юридично залишаються суверенними, але добровільно об’єднали свої суверенітети для того, щоб збільшити свою потужність та вплив у світі, якого жодна з них не могла б досягти наодинці.

Така співпраця та співдружність держав справді діє у напрямку розвитку кожної держави-членкині ЄС. У найскладніший для України час країни ЄС висловили свою підтримку щодо українського рішення по вступ до союзу.

Що на нас чекає далі

Євросоюз заявив, що буде супроводжувати та консультувати Україну впродовж виконання всіх семи вимог. Водночас Єврокомісія пропонує скасувати статус кандидата, якщо Україна не буде впроваджувати цих реформ.

Після виконання умов ЄС розпочне процес перемовин із Україною, які стосуватимуться 35 напрямків, серед яких пристосування законодавства України до норм Євросоюзу.

Від статусу кандидата й до безпосередньо членства може пройти декілька років . Статус кандидатів зараз мають Албанія, Північна Македонія, Сербія, Туреччина та Чорногорія. До прикладу Хорватія увійшла в ЄС через 10 років, Словаччина – через п’ять.

Читайте також: В армію одразу після школи: в Україні хочуть призивати чоловіків та жінок на військову службу

Інфографіка: Офіс Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної

Автор: Сніжана Заверуха

Exit mobile version