Управління небезпечними відходами: підприємства мають ліцензувати свою діяльність за новими правилами

Фото:

з вільних джерел

Згідно із законодавством, підприємства, які хочуть працювати у цій сфері, мають не лише збирати та зберігати небезпечні відходи, а й здійснювати їх оброблення (операції з відновлення або видалення). Про це пише Файне місто з посиланням на Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області.

Євроінтеграційний Закон «Про управління відходами», схвалений Верховною Радою України, визначив новий вид ліцензування — управління небезпечними відходами.

Задля ведення такої діяльності суб’єкти господарювання зобов’язані отримати ліцензію, пройшовши перед цим обов’язкову перевірку відповідності їх матеріально-технічної бази встановленим вимогам. Це устаткування, обладнання, вантажно-розвантажувальна техніка, контейнери та інші засоби, які передбачені у Ліцензійних умовах, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Для того, щоб отримати ліцензію з управління небезпечними відходами:

Дотримання стандартів екологічної безпеки

На сьогодні матеріально-технічна база підприємств, які займаються управлінням небезпечними відходами, може належати лише одному суб’єкту господарювання, і більше не зможе переїздити від одного до іншого підприємства перед позаплановими або плановими перевірками, оскільки відповідно пронумерована. Збирати та зберігати небезпечні відходи можна лише з метою їхнього експорту для оброблення або видалення, оскільки потужності для переробки деяких видів є лише за кордоном.

Згідно із законом, утворювачі небезпечних відходів мають право зберігати їх до проведення операцій з оброблення строком до одного року. При цьому діяльність із приймання та збирання небезпечних відходів не потребує отримання ліцензії, якщо такі відходи протягом року передаються об’єктам оброблення. Водночас такий суб’єкт обов’язково підлягає обліку та має надавати звітність, – зазначають у екологічній інспекції.

Тобто утворювач відходів має право передати свої небезпечні відходи до суб’єктів господарювання, що здійснюють діяльність з їх приймання та зберігання.

Читайте також: У Тернополі змінять рух тролейбуса і двох маршруток на 2 дні

Exit mobile version