Звання «Герой України» посмертно просять присвоїти чортків’янину Василю Мармусу

На Тернопільщині збирають підписи про присвоєння звання «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» українському музиканту, актору, військовослужбовцю, солдату 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Збройних сил України, учаснику російсько-української війни Василю Мармусу. Про це пише Файне місто з посиланням на Чортківську міську раду.

Василь Мармус народився 26 квітня 1992 року в Чорткові Тернопільської області у сім’ї відомого українського дисидента, керівника «Росохацької групи» Володимира Мармуса. Навчався в Чортківській музичній школі та загальноосвітній школі № 5. Закінчив Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат, а згодом – Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка.

Чоловік не залишився осторонь і став на захист України під час повномасштабного російського вторгнення. Василь був солдатом 80-ї бригади ЗСУ, проявив мужність і героїзм у боях. 30-річний воїн загинув 11 вересня 2022 року на Харківщині.

Василь брав активну участь у Революції Гідності. Був мультиінструменталістом, учасником гурту «Октава». Автор музики до низки пісень та кліпів. Член Тернопільської кінокомісії (2021). Зіграв роль енкаведиста в національному неігровому фільмі «Марія» (2021).

Його нагородили орденом “За мужність” III ступеня посмертно.

Місто Чортків, звідки родом Герой, вшановує його пам’ять – мистецькій школі присвоїли його ім’я, відкрили барельєф, посадили іменне дерево. Також йому присвоїли звання “Почесний громадянин міста Чорткова” (2022).

Станом на 27 травня петиція набрала 22687 голосів з 25000 необхідних. До кінця голосування залишилося всього 10 днів.

Доєднатися до ініціативи та підписати петицію можна за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/220094?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR3EavdolbAg5VBgZxGom4qqkgC9jkEPE9epuz9CECcJKEaW3YOX6ZTakKY_aem_ATwFf7N-aQXgri_I96o2jqk7RrHAiIbBI-QqNmww8K5QShMS_NWXRI-o9YFb2liBMygn7WQFqLgM5AaATkPt6EBm

Читайте також: Присвоїти звання Героя України просять загиблому воїну з Тернопільщини (Петиція)

Автор: Анастасія Гуцол

Exit mobile version