Війна, медицина і навчання: як у ТНМУ готуватимуть майбутніх фахівців (Відео)

ТНМУ ім. І. Горбачевського// Фото: Файне місто

У Тернополі абітурієнти попри війну продовжують вступати до вишів. Чимало з них обитають медуніверситети, щоб за кілька років здобути освіту і рятувати людей. Як цьогоріч відбувалась вступна кампанія до ТНМУ ім. І. Горбачевського “Файному місту” розповів заступник відповідального секретаря приймальної комісії Ігор Драч.

Які спеціальності цьогоріч популярні в медуніверситеті

За словами Ігоря Драча, цього року до медуніверситету надійшло більше заяв від вступників, ніж минулого року. Найбільший попит на “Медицину” і “Стоматологію”.

Цьогоріч ми очікуємо прийняти більше студентів, ніж минулого року, судячи з кількості заяв. Зокрема вже є 4500 заяв, порівняно з 4200 – у попередньому році. Традиційно найпопулярнішими є напрям “Медицина” та “Стоматологія”. Цьогоріч на 500 заяв більше подано на медицину і на 200 заяв – на стоматологію, що є дуже хорошим результатом у порівнянні з минулим роком. Також ми очікуємо добрі набори на спеціальності “Фізична терапія”, “Фармація”, “Медсестринство”. Незважаючи на ситуацію нам вдалося збільшити обсяг державного замовлення на ці спеціальності, – зазначив заступник секретаря.

Особливості вступу-2022

Цього року вступна кампанія зазнала чимало змін через війну. Зокрема, абітурієнтам слід було писати мотиваційний лист, а аже студенти перших курсів розпочнуть навчання пізніше.

Є багато змін щодо процедури подання заяв. Багато етапів перенесено в електронну форму, можна подавати документи та довідки про пільги також онлайн. Принцип такий, що вступник може якомога рідше з’являтися у приймальну комісію, доки він не розпочне навчання.
Новинкою цього року стало використання і подання мотиваційного листа. 26 серпня до обіду приймальна комісія повинна була виставити черговість для вступників, які мають однакові конкурсні бали і пріоритетність. Таких є багато, адже цьогоріч кількість запитань на НМТ була меншою, ніж на ЗНО у попередні роки. В нас в університеті близько 200 людей довелося спеціальній комісії вичитувати і рейтингувати, – зазначив Ігор Драч.

Студенти старших курсів медуніверситету розпочали навчання вже, тоді як першокурсники – тільки у середині вересня.

Зокрема, цьогоріч змінилися терміни. Вже вересень на носі, студенти розпочали навчання, а з перших курсів ще досі невідомі рекомендації на бюджет. Вони будуть доступні лише 29 серпня і до 2 вересня подаватимуть оригінали документів на бюджет. На контракт ми приймаємо документи до 15 вересня, відповідно тільки 19 вересня першокурсники розпочнуть навчання, – додав заступник.

Чи є вступники з-за кордону?

Через війну в Україні набір іноземних студентів як такий не відбувався.

Загалом в університеті навчаються близько 2500 іноземних студентів з 58 країн. Ситуація в Україні така, що не лише перед ТНМУ, а і перед усіма університетами, де є іноземні студенти, першорядне завдання на цей період – зберегти контингент. Про набір як такий, на жаль, доки триватиме війна, не йдеться, – зауважив пан Ігор.

Вступ на магістратуру

У ТНМУ ім. І. Горбачевського прийом заяв на магістратуру ще триває. Станом на 26 серпня кількість заяв уже перевищує ліцензійний обсяг.

До 15 вересня триває подання заяв на магістратуру. Ми вже бачимо збільшення кількості заяв, зокрема на освітню програму “Громадське здоров’я” і на “Фізичну терапію, ерготерапію”. Цього року ще до війни було прийнято рішення, що ми будемо приймати на “Фізичну терапію” лише на денну форму. Були також сумніви, чи захочуть денно навчатися випускники, адже більшість з них уже працює. Але ситуація така, що на жаль, таких спеціалістів треба буде більше. Зараз кількість заяв уже перевищує ліцензійний обсяг, тобто там буде конкурс, – розповів заступник секретаря.

Онлайн чи офлайн?

В університеті студенти старших курсів навчаються, так би мовити, за змішаною формою. лекції і теоретичні дисципліни слухають дистанційно, а на практичні заняття ходять в аудиторії.

Зараз є рішення про офлайн, тобто аудиторне навчання. Є і елементи змішаного – тобто лекції і теоретичні дисципліни, які можна вивчати дистанційно, проводяться онлайн. Та практичні заняття, де вже є клінічні дисципліни, де потрібно зробити певні досліди з хімії, де необхідно попрацювати з мікроскопом, студенти приходять до аудиторій. Мабуть, так воно і буде тривати, – припустив науковець.

Чи готові укриття?

В корпусах медуніверситету підготували укриття, щоб у них могли перебувати викладачі і студенти під час повітряної тривоги. Навчальний розклад розробили так, щоб у сховищах могли поміститися всі.

Ремонт у приміщеннях провели, є повноцінні укриття на випадок повітряної тривоги, воно навіть має статус “протирадіаційного”. У всіх приміщеннях університету, де є ці сховища, ми отримали сертифікат до початку навчання. У цьому корпусі в приміщення провели Інтернет. Сьогодні студенти навчаються у корпусах, розклад пар розроблений так, щоб потужностей сховищ вистачало студентам. Якщо лунає повітряна тривога, викладачі і студенти спускаються в укриття, – розповів Ігор Драч.

Ситуація у гуртожитках

З початком повномасштабного вторгнення росії в Україну у гуртожитках тернопільського медуніверситету поселили переселенців. Згодом їх попередили, що більше не в змозі надавати прихисток, адже незабаром розпочнеться новий навчальний рік.

Гуртожитки готові приймати студентів. На початку повномасштабного вторгнення у гуртожитках ми приймали переселенців. Станом на 26 серпня відремонтовані всі приміщення, здійснені заходи безпеки і ми чекаємо на студентів, – промовив заступник.

Нагадаємо, раніше “Файне місто” писало про вступну кампанію у ТНПУ ім. В. Гнатюка. Ми з’ясували, які спеціальності цьогоріч користуються популярністю серед абітурієнтів і які особливості вступної кампанії до педу.

Більше: Вступ-2022: які професії популярні серед абітурієнтів і коли розпочнеться навчання у тернопільському педуніверситеті (Відео)

Автори: Ольга Демчук, Віта Шумило

Exit mobile version