Вступ-2022: які професії популярні серед абітурієнтів і коли розпочнеться навчання у тернопільському педуніверситеті (Відео)

Фото:

ТНПУ ім. В. Гнатюка// Фото: Файне місто

У Тернополі активно триває вступна кампанія до вишів. Цьогоріч попри війну студенти обирають університети, аби продовжувати здобувати знання. Яка ситуація станом на 22 серпня у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка – розповів “Файному місту” відповідальний секретар приймальної комісії Юрій Древніцький.

Завтра, 23 серпня, – останній день прийому заяв абітурієнтів на вступ до бакалаврату. У магістратуру вступники розпочали подавати заяви нещодавно, 16 серпня.

Які спеціальності популярні у тернопільському педуніверситеті

За словами Юрія Древніцького, цьогорічна вступна кампанія суттєво не змінилася, у порівнянні з минулорічною. Найбільше абітурієнтів хочуть вивчати іноземні мови.

Вподобання вступників у цьому році практично не змінилися. Традиційно популярним в університеті залишається факультет іноземних мов, а саме спеціальність “Англійсько-український переклад”. Досить популярною є спеціальність “Середня освіта (Англійська мова)”. Також в цьому році популярними є “Комп’ютерні науки”, “Психологія”, “Середня освіта (Історія)”, “Початкова освіта”.
Вступники переважно обирають гуманітарний напрям. Така тенденція спостерігається протягом останніх років. Природничо-математичний напрям дещо менше популярний, але все ж “Комп’ютерні науки”, “Середня освіта (Інформатика)”, “Професійна освіта (Цифрові технології)” і “Професійна освіта (Логістика і англійська мова)” є також досить популярними цьогоріч, – розповів секретар.

Юрій Древніцький зазначив, що наразі складно говорити про кількість вступників. Оскільки заяви приймають в електронному форматі, проаналізувати ситуацію можна буде тільки 29 серпня, коли стануть відомі результати. Тоді буде розмістять державне замовлення і відповідно відбудуться зміни у кабінетах вступників.

Вступникам слід писати мотиваційний лист

Загалом кількість заяв по державі є меншою. Це, напевно, пов’язане з тим, що цьогоріч обов’язковою є подача мотиваційного листа. Його слід написати і прикріпити до заяви.
Як і в попередніх роках, вступники можуть подати 5 заяв на бюджет і до 20 заяв на контракт. До кожної з них треба ще й прикріпити мотиваційний лист. Це є об’єктивна причина зменшення кількості заяв. Крім того, відтік випускників за кордон також причетний до цієї ситуації. Проте, якщо проаналізувати ситуацію з 1 і 2 пріоритетом, то цьогоріч ми маємо найбільшу кількість заяв від вступників, хоча загальна кількість заяв менша, ніж минулого року, – зауважив Юрій Древніцький.

Секретар також зазначим, що мотиваційний лист суттєво не впливає на вступ. Однак він відіграє важливу роль тоді, коли у вступників однаковий конкурсний бал, пріоритет та результат предмету з найбільшим коефіцієнтом. Тоді комісія перевіряє лист і визначає пріоритетність між двома конкуруючими абітурієнтами.

Вступ на магістратуру

Вступна кампанія на магістратуру розпочалася 16 серпня в триватиме до 15 вересня. Додаткові хвилі зарахування триматимуть до 18 листопада.

В нашому університеті передбачено, що 16 та 19 вересня відбудуться освітні випробування для вступників цієї категорії. Цьогоріч вступ до магістратури є досить таки простим, адже абітурієнти на контракт можуть подати на більшість спеціальностей лише мотиваційний лист – це є підставою для їхнього зарахування. 3 спеціальності передбачають складання магістерського тесту навчальних компетентностей: “Психологія”, “Журналістика” та “Менеджмент”. Решта спеціальностей вступають за результатами фахового випробування (на бюджет) або лише за мотиваційним листом (на контракт), – наголосив Юрій Древніцький.

Коли розпочнеться навчання?

Цьогоріч студенти перших курсів розпочнуть навчання дещо пізніше, ніж ті, що навчаються на старших. Для першокурсників бакалаврату і магістратури встановили різні дні.

Для 2 курсу бакалаврату та 2 курсу магістратури навчання розпочнеться 23 серпня. Початок зарахування 1 курсу розпочнеться 5 вересня для бюджетної форми і 15 вересня – для контрактної.
Відповідно 15 вересня ми розпочинаємо навчальний процес для студентів 1 курсу бакалаврату.
Магістранти 1 курсу розпочнуть навчання лише 3 жовтня, оскільки 29 вересня відбудеться зарахування бюджетників, а 3 жовтня – контрактників, – додав секретар.

Нагадаємо, у Тернополі попри війну школярі навчатимуться у класах та за змішаною формою. У разі повітряної тривоги учні та працівники спускатимуться до захисних укриттів, підготовка яких ще триває. Про це в в ефірі програми “Наше місто Тернопіль” студії “Файного міста” розповіла начальниця управління освіти і науки ТМР Ольга Похиляк.

Більше: Як Тернопіль готується до навчального року? (Відео)

Автори: Ольга Демчук, Віта Шумило

Exit mobile version