Як Тернопіль готується до навчального року? (Відео)

Тернопільська школа №28//Фото: мережа Інтернет

За менше, як 2 тижні, у Тернополі розпочнеться навчальний рік. Попри війну діти навчатимуться у класах та за змішаною формою. У разі повітряної тривоги учні та працівники спускатимуться до захисних укриттів, підготовка яких ще триває. Про це в в ефірі програми “Наше місто Тернопіль” студії “Файного міста” розповіла начальниця управління освіти і науки ТМР Ольга Похиляк.

Керівниця зазначила, якщо батьки вибрали офлайн-навчання для дітей, школи зможуть їм це забезпечити.

Якою буде святкова лінійка до Дня знань

Кожна школа наразі готується до першого дзвоника. Працівники складають програми, а згодом повідомлять про час проведення батькам.

До початку навчального року ми зараз готуємося, як ніколи. Більше місяця ми готуємо укриття, щоб наші діти вчилися у безпечних умовах. До свята першого дзвоника, особливого для першокласників, кожен навчальний заклад складе програму та визначить час проведення заходу. 1 та 2 вересня ми навчатимемося дистанційно, можливості проводити процес у такий спосіб у нас є, адже через Covid-19 ми 2 роки поспіль працювали у таких умовах, – каже Ольга Похиляк.

Як готують укриття

За словами Ольги Похиляк, порівняно з іншими обласними центрами, у Тернополі кожна школа має укриття. В кожному закладі працівники здійснюють поточні ремонти, встановлюють вентиляцію, санвузли, якщо їх не було – тобто все індивідуально по кожній школі. Влітку комісія двічі обстежувала навчальні заклади, і виносила приписи, згідно яких підрядники виконували роботи.

З 22 по 24 серпня працюватиме комісія, яка складається з представників управління освіти і науки, ДСНС, Держпродспоживслужби, поліції та охорони здоров’я. Вони проведуть контрольну перевірку навчальних закладів і складуть відповідні акти. Нагадаю, що раніше ми з міським головою також брали участь у перевірках. Тож я впевнена, що до 1 вересня всі укриття шкіл будуть готові, – зауважила освітянка.

Пані Ольга звернулася до батьків: ви матимите змогу завдяки засобам масової інформації побачити, в якому стані шкільні укриття і в яких саме умовах діти зможуть перебувати під час повітряної тривоги.

Скільки батьків не хочуть пускати дітей до школи?

Як зазначила керівниця, пріоритет надається офлайн-навчанню. Зважаючи на ту ситуацію, в якій ми живемо, в час небезпеки деяким батькам важко пускати дитину до школи. У червні робили опитування, станом на 18 серпня управління освіти має другий результат. Загалом по всіх школах міста за дистанційне навчання проголосували 19,5% батьків, решта, відповідно, за змішане і офлайн-навчання. Начальниця припускає, що до вересня результат може щн змінитися.

19,5% – це назагал, а так то по школах є по-різному: 30%, 20%, 18%. Умовно кажучи, якщо 30% батьків, які хочуть, щоб діти навчалися дистанційно, а в школі є 3 класи на паралелі, то ми клас змінювати не будемо, але можемо перегрупувати. Так 2 класи можуть вчитися у класах, а один – дистанційно.

Як відбуватиметься навчання з 1 вересня

У Тернополі кожна школа сама вирішує, як відбуватиметься навчання, враховуючи особливості ситуації. Більшість навчальних закладів матимуть змішану форму навчання.

Якщо школа розрахована на 1000 учнів, а укриття – на 300-400 дітей, а ще ж є педперсонал та інші працівники, то кожен заклад разом з батьками вирішуватиме, яку форму навчання вводити. Так, можу бути двозмінне, або так зване змішане навчання. Тобто одна частина дітей навчатиметься, умовно кажучи понеділок і вівторок офлайн, а решту 3 дні – дистанційно, а через тиждень чи два – інші учні вчитимуться у школі, а ті – онлайн. Це дасть змогу дітям хоч трохи комунікувати один з собою та вчителем. Бажання навчатися саме у класах є і в учнів, і у вчителів. Чимало дітей хочуть до школи. Будемо надіятися, що така змога буде, але питання безпеки – “святе”, – зазначила Ольга Похилян.

Що робити дітям, які за кордоном

Ті учні, які виїхали в іншу країну, але навчаються у тернопільській школі, можуть продовжити здобувати освіту тут. Для цього слід перевестися на екстернатну форму.

У нас є відсотків 20 учнів, які навчаються за кордоном – це приблизно 6 000 учнів. Дехто з них на сьогодні забрали документи і вибули зі школи, але більшість мають бажання продовжити навчання у Тернопільській школі. Як правило, це буде екстерна на форма. Вони пишуть заяву і зможуть таким чином навчатися дистанційно, – додала начальниця.

Яким буде навчання у дитсадках

У Тернополі працюють майже всі садочки. Є і такі заклади, у яких не може відбуватися навчання. Тому дітей та працівників перевели до інших дитсадків.

На сьогодні у нас повноцінно працюють 25 дошкільних навчальних закладів. Як такої проблеми збільшувати кількість закладів у нас немає. Захисні укриття є у майже всіх закладах, крім 5 садочків. Вони влітку не працювали. Тому ми запропонували батькам перевести дітей до інших садочків, які ж поблизу. Персонал та педпрацваники закладів, які не працюють, згідно наказу, працюють у тих закладах, де є їхні вихованці, – підсумувала Ольга Похиляк.

До слова, а ефірі програми “Наше місто Тернопіль” міський голова Сергій Надал анонсував виставку у Тернополі. До міста привезуть спалену техніку російських окупантів.

Більше: До Тернополя привезуть спалену військову техніку росіян

Автор: Віта Шумило

Exit mobile version