“Синьо-жовтий прапор на кожному кроці”, – як приймають українців у Чехії (Відео)

Фото: "Файне місто"

Українців підтримують у багатьох державах світу. Нашою сміливістю, свободолюбивістю захоплюються, а людям, які змушені були покинути свої домівки і тікати від обстрілів – зустрічають, їм допомагають та турбуються. “Файне місто” раніше писало, як нам допомагають з Данії. Цього разу ми зв’язалися з нашою журналісткою Тетяною Кіцак, яка наразі тимчасово приживає у місті Чеське Будєйовіце, що на півдні Чехії. Вона розповіла, як до українців ставляться місцеві жителі та чи не виникає труднощів у розумінні чеської мові.

Читайте також: Півмільйона гривень за день на допомогу Україні: ексклюзивне інтерв‘ю волонтерки з Данії (Відео)

Тетяна розповіла, що Україні допомагає і Уряд, і місцеві жителі. До нашої держави надсилають зброю, а в Чехії – приймають біженців.

Журналістка зазначила, що український прапор – у Чеському Будєйовіце чи не на кожному кроці. Вона додала, що їй особисто дуже приємно, коли поряд розвіюються 3 прапори: український, чеський та прапор Європейського Союзу.

“Українські прапори тут буквально всюди: люди вивішують на балконі, клеять на скло вікон будинків, автомобілів, на громадському транспорті. Неможливо пройти кілька метрів і не побачити українського прапора. Це насправді дуже приємно.”

Українців дуже підтримують місцеві жителі, позитивно ставляться до біженців.

“Тут є кілька таких організованих центрів гуманітарної допомоги Україні: це в столиці – Празі, в місті Брено і ще в одному місті. Щодо менш організованих центрів, то є люди, які просто цим займаються. Вони знають, що до їхніх сусідів приїхали біженці з України, в яких буквально немає що їсти і в що вдягнутися, приїжджають люди з гарячих точок. Люди просто зносять свою їжу, одяг, допомагають грошима. Дуже допомагають українці, які живуть тут декілька років. Вони просто закупляють аптечки, по можливості закуповують бронежилети, бандажі.”

Загалом, проблем з порозумінням між українцями і чехами як таких не виникає. Люди розуміються різними способами: украйнською, англійською, пояснюють на пальцях.

“Якщо говорити про установи, де українці мусять реєструватися: поліція, уряд праці тощо – зазвичай в таких установах є україномовні люди, українці, які проживають у Чехії. Є англомовні люди, які з нашими людьми розуміються на англійській мові. Трапляються ситуації, коли українці не знають англійської і їм не можуть надати працівника, який зможе перекладати. В такому разі буквально пояснюють жестами, тобто показують пальцем де треба підписати, що треба зробити. Говорять чеською мовою, адже вона схожа з українською, не всім, але схожість є, якщо чехи говорять повільно. З моїх спостережень, вони завжди говорять дуже швидко, а якщо вони розмовляють трішечки повільніше їх реально можна зрозуміти українцю. В принципі, проблем з порозумінням немає.”

Також навіть у магазині можна порозумітися з касиром або іншим працівником. Чехи з розумінням ставляться до українців і показують, роз’яснюють все так, як можуть.

Тетяна розповіла кілька історій, як до неї ставилися чехи, як підтримувала, які курйозні ситуації траплялися з нею та з іншими українцями. Їх ви можете послухати у відео “Файного міста”.

Читайте також: Чехи відкрили свої серця і домівки для біженців з України: на яку допомогу можуть розраховувати люди (Відео)

Exit mobile version