Чехи відкрили свої серця і домівки для біженців з України: на яку допомогу можуть розраховувати люди (Відео)

Війна в Україні триває уже більше місяця. Аби врятувати себе та своїх рідних люди почали масово виїжджати закордон. І говорити про скоре припинення цього потоку, на жаль, не доводиться.

За даними всесвітніх організацій, територію України покинули близько 4 мільйонів осіб. Понад 50% від загальної кількості українських біженців прийняла Польща. Майже мільйон постраждалих від російської агресії знайшли прихисток в Румунії та Молдові.

Десятки тисяч українців направилися в інші країни Європи, однією з яких є Чехія. Попередньо, на сьогодні ця країна прийняла до себе 300 тисяч українських біженців. Більше про умови та правила перебування українців у Чехії – у матеріалі.

Для українців, які перетинають кордон до Чеської Республіки, не потрібно мати ані сертифікат про вакцинацію проти covid-19, ані результати ПЛР-тесту. В’їхати на територію цієї країни вони можуть на підставі безвізового режиму. Важливо, щоб люди, які прибули з постраждалих від російської агресії регіонів України, опісля свого прибуття звернулися до Регіонального центру допомоги Україні, який є в кожному обласному місті в Чехії. На це у них є 30 днів.

Адреси окремих регіональних центрів ви знайдете за посиланням. Крім того, така реєстрація проводиться також відділеннями поліції для іноземців. Їх перелік та необхідну інформацію можна знайти за посиланням: https://www.mvcr.cz/clanek/sluzby-pro-verejnost-informace-pro-cizince-kontakty.aspx . Інформаційна лінія підтримки при МВС Чехії: +420 974 801 802.

Отримати гуманітарну внутрішньочеську візу на перебування (термін дії 1 рік) українці можуть у спеціальних центрах допомоги.Опісля реєстрації біженцям з України будуть доступні також: безкоштовне медичне страхування, пропозиції щодо тимчасового розміщення для проживання, інформація щодо можливості навчання для дітей, пошук роботи тощо. Не менш важливою є й фінансова підтримка у розмірі 5000 чеських крон щомісяця. Виплата за перший місяць планується автоматично, після чого люди можуть подати заявку на наступні виплати, якщо їхнє матеріальне становище не покращиться.

Варто знати, що реєстрація громадян України у центрах допомоги здійснюється за будь-яким документом, що посвідчує особу:

• закордонний паспорт,

• біометричний закордонний паспорт,

• внутрішній паспорт громадянина України,

• ID картка,

пенсійне свідоцтво,

для дітей в разі відсутності паспорту – за свідоцтвом про народження.

З цими документами в центрах допомоги можна оформити в Чехії довгострокову гуманітарну візу тривалістю 1 рік або до завершення військового стану. Після завершення військового стану потрібно буде залишити територію Чехії.

Також біженці можуть зареєструватися як безробітні. Потім бюро з працевлаштування надасть їм консультації та, при дотриманні умов, підтримку та, за необхідності, перепідготовку та допомогу з працевлаштування.

Бюро праці вже запропонувало на своєму сайті 342 тисячі вакансій. Три чверті були для людей без освіти або з базовою освітою. Близько 13 350 посад призначалися для студентів університетів та 23 600 посад для випускників середніх шкіл. Загалом 8800 посад припадало на охорону здоров’я та 2200 на освіту.

Більше – у відеоматеріалі.

Exit mobile version