“Не розумію, за що сиджу. Доказів немає”, – заявив у суді вбивця тернополянки Андрій Горбатюк (Відео)

Фото: студія "Файне місто"

15 листопада у Тернопільському апеляційному суді відбувся розгляд справи Андрія Горбатюка, обвинуваченого у вбивстві тернополянки Тетяни Підващецької. Йшлося зокрема про продовження строків тримання вбивці під вартою.

Чому справа Андрія Горбатюка знову у суді

Попередньо чоловіку винесено вирок – довічне позбавлення волі, який згодом було змінено на 15 років ув’язнення. Та 22 вересня у Касаційному кримінальному суді Верховного Суду відбувся касаційний розгляд матеріалів кримінального провадження №  607/23871/19 за спільними касаційними скаргами представників потерпілої – адвокатів Притули Василя Дмитровича та Рубінського Володимира Михайловича на ухвалу Тернопільського апеляційного суду від 10 лютого 2021 року і захисників Боднарчука Тараса Дарійовича та Гроди Петра Павловича, які діють в інтересах засудженого, на вирок Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 11 листопада 2020 року і ухвалу Тернопільського апеляційного суду від 10 лютого 2021 року.

У касаційній скарзі представники потерпілої сторони просили скасувати рішення апеляційної інстанції та повернути справу на новий розгляд. Вони надалі наполягають на довічному ув’язненні обвинувачуваного. У той же час захисники засудженого Андрія Горбатюка звернулися до Суду з проханням скасувати ухвалу апеляційного суду, вирок суду першої інстанції та закрити справу взагалі. Заслухавши матеріали справи, Суд повернув справу Горбатюка на новий розгляд в апеляцію.

Клопотання прокурора та сторони захисту

Під час судового засідання 15 листопада йшлося про продовження строку тримання під вартою Андрія Горбатюка, клопотання про яке подав прокурор Орест Дуць. Мовляв, обвинувачений у вбивстві у разі звільнення з-під варти може переховуватися від суду з метою уникнути покарання.

“Горбатюка звинувачено у вчиненні тяжкого злочину, за яким йому призначено покарання – довічне позбавлення волі». А тому, з урахуванням тяжкості покарання, є підстави вважати, що перебуваючи на волі, обвинувачений може переховуватися від суду з метою уникнути даного покарання. Крім того, існує ризик перешкоджання обвинуваченим кримінальному провадженню іншим чином. Тому сторона обвинувачення просить продовжити застосований до Горбатюка запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 60 днів”, – зазначив Орест Дуць.

У свою чергу Петро Череватий, який представляє у суді інтереси Андрія Горбатюка, просив пом’якшити міру запобіжного захисту для свого підзахисного.

“Звертаю увагу суду на те, що прокурором, ризики, які зазначаються в його клопотанні, зазначаються чисто формально. До клопотання не додаються докази, які б свідчили про існування таких ризиків. Тому вважаю, що такі ризики в кримінальному провадженні відсутні. Прошу суд відмовити в клопотанні прокурора та обрати щодо обвинуваченого Горбатюка Андрія Петровича інший запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі”, – повідомив Петро Череватий.

Позиція обвинуваченого у вбивстві

Андрій Горбатюк, якого обвинувачують у вбивстві тернопільської тату-майстрині та якого засуджено до 15 років позбавлення волі, свою вину у злочині не визнає. Каже, взагалі не розуміє, чому його тримають під вартою, адже доказів його причетності до смерті Тетяни Підвашецької немає. Свою позицію він висловив з допомогою відеозв’язку, оскільки зараз він перебуває у Дрогобицькій виправній колонії, де відбуває покарання.

“Я взагалі не розумію, чому я тут сиджу, якщо там жодного притомного доказу проти мене немає”, – каже Андрій Горбатюк.

Рішення Апеляційного суду від 15 листопада 2021 року

Заслухавши сторони у справі Андрія Горбатюка, суд пішов до нарадчої кімнати. Опісля повернення до судової зали суд оголосив рішення – клопотання прокурора задовольнити. Строк тримання Андрія Горбатюка під вартою, що діє до 20 листопада 2021 року, продовжити ще на 60 днів.

“Прокурор подав клопотання про продовження тримання Андрія Горбатюка під вартою. Заслухавши доводи прокурора щодо підстав продовження строку тримання під вартою, а також думку обвинуваченого Андрія Горбатюка, який заперечує проти продовження строку тримання під вартою і просив застосувати більш м’який запобіжний захід, заслухавши думку представників потерпілих, ознайомившись з матеріалами провадження, суд вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню”, – йдеться у рішенні суду.

Нагадаємо, 16 квітня 2019 року на вулиці Курбаса, 9 у власному помешканні вбили 27-річну тату-майстриню Тетяну Підвашецьку. Під підозрою опинився тоді ще 25-річний Андрій Горбатюк.

 Відомо, молодик прийшов до давньої знайомої, аби завершити раніше набите тату. Вони зустрілися в помешканні майстрині. Коли Тетяна Подвашецька почала повчати клієнта, як “правильно жити”, він розізлився та схопив ніж. Суперечка переросла у вбивство.Судово-медичний експерт зафіксував на тілі потерпілої понад п’ятдесят колото-ріжучих ран.  Згодом експерти підтвердили, що жінка померла в результаті масивної втрати крові.

Андрій Горбатюк намагався втекти, проте його затримали у Львові. 

Тернопільський міськрайонний суд виніс вирок вбивці тернополянки Тетяни Подвашецької. Андрій Горбатюк отримав довічне ув”язнення. Окрім цього, на користь матері загиблої з чоловіка стягнуто 500 тисяч гривень моральної шкоди. Вирок оголошено 11 листопада 2020 року. Рішення могло бути оскаржено в апеляційному суді впродовж встановленого законом терміну. Засуджений цим правом скористався.

Читайте також: Довічно засуджений за вбивство тернополянки Андрій Горбатюк оскаржує вирок суду (Відео)

10 лютого Тернопільський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу ув’язненого за вбивство тернополянина Андрія Горбатюка та прийняв рішення. Вирок першої інстанції – скасовано. Замість довічного – засуджений сидітиме за гратами 15 років. Як і раніше, Андрій Горбатюк наполягає на тому, що не вбивав тату-майстриню Тетяну Підвашецьку.

Детальніше про це: Замість довічного – 15 років: суд змінив вирок ув’язненому за вбивство тернополянки Андрію Горбатюку (Відео)

Читайте також: “Якщо Струня випустять – я його вб’ю”, – заявила у суді мама однієї із дівчат, загиблих в ДТП біля Тернополя (Відео)

Exit mobile version