У Тернополі навчають мистецтву стародавнього іконопису (Відео)

Фото: студія "Файне місто"

У Тернополі кожен охочий може освоїти мистецтво іконопису. Таку можливість тернополянам та гостям міста надає іконописна школа, яку організували при парафії Церкви Успення Пресвятої Богородиці УГКЦ. За словами львівського майстра Андрія Майовця, зараз тут навчаються більше двадцяти учнів.

“Хтось вперше дотикається до пізнання давньоукраїнського візантійського, а хтось уже вдруге-втретє. У нас є старші учасники, котрі вже четвертий раз у нас в школі.

Ми найперше тут наслідуємо автентичне давньоукраїнське візантійське малярство, дивлячись на взірці, репродукції цих ікон. Присутнє також авторське наслідування”, – каже іконописець Андрій Майовець.

Майстер каже, перед тим приступити до роботи, потрібно підготувати фарби, а також всі необхідні для написання ікони прилади та інструменти. Та найголовніше – дошка, на якій малюватимуть. Процес її підготовки є кропітким і займає щонайменше тиждень.

“Ми користуємося лише натуральними пігментами, замішані на жовтковій емульсії. Перед тим ми готуємо з липи спеціальну дошку. Вона має бути проклеєна та наґрунтована.

Далі, крок за кроком, ми рухаємося від початкового малюнку на папері до перенесення на дошку, тоді вже там робимо позолоту, закладаємо кольори, які починаємо висвітлювати. Так народжується образ. На завершення автор обов’язково підписує ікону, після чого роботу лакують”, – розповідає Андрій Майовець.

Іконописну школу у Тернополі організували вже вчетверте. Навчання триває два тижні. Аби потрапити на навчання, потрібно попередньо зателефонувати або ж прийти за адресою: вулиця Острозького, Церква Успення Пресвятої Богородиці (Жовта церква).

Більше – у відеоматеріалі.

Читайте також: Тернополю вдалось 2 роки поспіль бути Молодіжною столицею, далі статус переходить до Острога (Відео)

Exit mobile version