У Тернополі за два дні від Covid-19 щепилися 150 медиків із 400: що відомо про вакцину (Відео)

Фото: з відкритих джерел

24 лютого в Україні стартувала вакцинальна кампанія проти Covid-19. На Тернопільщину вакцину від коронавірусу у кількості 16 тисяч доз для 8 тисяч осіб доставили вночі 25 лютого. Одразу того ж дня були проведені перші щеплення. Станом на 26 лютого у Тернополі від Covid-19 вже щепилися півтори сотні медиків.

Першою провакцинованою особою у Тернополі стала завідувачка інфекційного відділення Тернопільської міської дитячої лікарні Ольга Дивоняк. Стан жінки задовільний. Жодних алергічних чи негативних реакцій ні у неї, ні в інших 89-ти провакцинованих 25 лютого медиків, не виникло.

Читайте також: У Тернополі першою, хто отримав щеплення від Covid-19, стала лікарка (Відео) 

Сьогодні мобільна бригада прибула до Тернопільської міської дитячої лікарні, на базі якої створено тимчасовий пукнт вакцинації від Covid-19. Щеплення від коронавірусу тут отримали ще 60 медиків. За словами начальника Тернопільського міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василя Даньчака, в день медики можуть проводити до 100 щеплень.

Сьогодні проведено щеплення ще 60 медикам. 25 лютого мобільною бригадою Центру первинної медико-санітарної допомоги 25 лютого проведено 90 вакцинацій. Жодної побічної дії, побічної алергічної реакції, чи якихось негативних наслідків чи подій у тих людей, які вже отримали щеплення, не відбулося”, – зазначив начальник Тернопільського міського відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак.

Що відомо про індійську вакцину Covishield

Вакцина від Covid-19, яка була завезена в Україну 24 лютого – це перша велика партія. Кількість доз становить 500 тисяч. Доставили медичний препарат з Індії. Вакцина є аналогом, виготовленим за ліцензією Oxford-Astra Zeneca та, як і більшість нині відомих вакцин проти Covid-19, ефективна у разі подвійного щеплення. 

“Ця вакцина є векторною вакциною. Вона працює на основі вірусного вектору. Тобто ту генетичну інформацію у вигляді ДНК про вірус SARS-CoV-2, це той вірус, який викликає захворювання Covid-19, доноситься до клітини іншим вірусом, який не є патогенетичний для людини, тобто такий, що не викликає захворювання. Таким чином організм людини може сам виробляти білки, які притаманні вірусу SARS-CoV-2 і виробляти імунітет”, – розповідає Василь Даньчак.

Василь Даньчак зазначив, що для повної імунізації потрібно дві дози вакцини від Covid-19. Зараз медики отримують першу дозу, друге щеплення має бути проведене не швидше, ніж за 28 днів. Планується, що під час першого етапу вакцинації безпосередньо у Тернополі буде провакциновано понад 400 медиків.

Що таке Covishield?

За інформацією radiosvoboda.org, в Індії вакцину AstraZeneca виробляють у місцевому Інституті сироватки крові (Serum Institute of India) під назвою Covishield. Установа є найбільшим виробником вакцин у світі. Повідомляють, що він виробляє понад 50 мільйонів доз на місяць.

Covishield виготовляють з ослабленої версії аденовірусу шимпанзе. Загалом препарат має широкий спектр дії. Коли вакцину вводять пацієнтові, вона стимулює імунну систему до продукування антитіл для атаки на будь-яку коронавірусну інфекцію.

Виробник рекомендує робити подвійне щеплення з інтервалом 4-12 тижнів. Однією з переваг препарату називають, те, що його можна безпечно зберігати за температури від плюс 2 градусів за Цельсієм до плюс 8-ми. З цим пов’язано і те, що саме щеплення можна робити у наявних кабінетах лікарів.

Це робить використання та поширення вакцини доступнішим у порівнянні з деякими іншими. Як вакцину Pfizer-BioNTech, що треба зберігати при мінус 70 градусах.

Читайте також: Тернопільщина отримала 16 тисяч доз вакцини від Covid-19: коли розпочнуть щеплення (Відео)

Exit mobile version