2 серпня – свято «вогняного» пророка Іллі: історія, прикмети, традиції

2 серпня свято

Фото: lifestyle.24tv.ua

День 2 серпня – свято Іллі. Розповідаємо історію цього пророка, а також ділимося народними прикметами та традиціями цієї дати.

2 серпня – свято щедрого, але суворого пророка

Пророк Ілля народився за 900 років до Різдва Христового і все своє життя присвятив Богові. Він жив у пустелі, багато молився та постив, а своїм основним завданням вважав навернення до християнської віри язичників. Ілля відомий своїми чудесами, зокрема, воскресінням сина бідної вдови, який помер після важкої хвороби.

Пророк Ілля в народі завжди поважався як суворий повелитель грому, дощу та блискавки. Є навіть повір’я: якщо цього дня в небі гримить, то Ілля їздить на вогняній колісниці. На іконах цього святого так і зображують, адже він – єдиний з пророків, хто потрапив на небо ще за життя. В кінці земного шляху до Іллі спустилася вогняна колісниця і забрала його на небеса. Разом з тим, пророк Ілля вважається дуже щедрим, адже обдаровує землю родючістю. А його щирі молитви навіть повертали до життя померлих людей!

Народні прикмети та традиції 2 серпня

Цей день в народі вважають особливим, адже сьогодні зустрічаються два сезони: літо та осінь. Існує навіть красива приказка на цю тему: «На Іллі до обіду літо, а після обіду – осінь». Традиційно до цієї дати закінчували сінокіс і починали жнива – недарма пророк Ілля вважається також покровителем хліборобів.

Ось декілька прикмет та вірувань, пов’язаних із цим днем:

Ось таке цікаве свято 2 серпня. Бажаємо вам провести його гарно і не забути привітати сьогоднішніх іменинників!

Читайте також: «Сьомий день залиште для Бога»: притча про неділю

Exit mobile version