Теребовлянський замок: легенди про бойових корів, скарби і пиво

Теребовлянський замок

Фото: fainemisto.tv

Кожна старовинна фортеця завжди має власну цікаву історію. Але сьогодні ми хочемо розповісти про одну з історичних перлин Поділля – Теребовлянський замок, легенди якого доволі незвичайні!

За кілька десятків кілометрів від Тернополя, у Теребовлі можна побачити залишки колишніх замкових споруд. Сьогодні тут пустка, але колись на цьому місці розташовувалася величезна княжа резиденція, яка була ласим шматочком для загарбників. Ми знайшли три найцікавіші перекази про старий замок.

Фото: fainemisto.tv
Фото: fainemisto.tv

Легенди Теребовлянського замку: бойові корови

Завдяки грандіозній розбудові, яка була здійснена на початку 1630-х років, ворогам було важко відвоювати ці землі в господарів. Але турки і татари набігали регулярно, і одного разу їм вдалося оточити замок. Місцевий люд разом з худобою сховався за мурами, а нападники в той час нищили передмістя. Коли бусурмани втомилися і позасинали, люди вигадали хитрий хід: поприв’язували коровам на роги жіночі хустки, вимастили їх олією і підпалили. Перелякана худоба побігла донизу і розтоптала ворожий табір, зчинивши там паніку. Загарбники втекли, а легенда про бойових корів залишилася до наших днів.

Фото: fainemisto.tv

Легенда про теребовлянське пиво

Слід сказати, що в Теребовлянському замку колись діяла пивоварня, яка була досить відомою в часи Галицько-Волинського князівства. Мабуть, тому одна з місцевих легенд пов’язана саме з пивом.

Одного разу величезна армія турків під проводом Ібрагіма Шишмана понад місяць тримала замок в облозі. Коли людські сили і харчові запаси були вже на межі, ситуацію врятувала дружина коменданта Софія Хшановська. Вона взяла в руки ножі й сказала, що краще вб’є себе і чоловіка, ніж дозволить здатися. А замість отруєної ворогом води порадила використати приховані в замку запаси пива. Завдяки цьому фортеця змогла протриматися ще певний час, а згодом Ібрагім Шишман відвів своїх вояків. А на згадку про рятівницю замку городяни поставили пам’ятник – на жаль, він постраждав під час Другої Світової війни, але з часом його відновили.

Фото: fainemisto.tv

Легенда про потаємні замкові скарби

Ще один цікавий переказ, який і досі передається з уст в уста, пов’язаний з незліченними багатствами, які нібито зберігаються під Теребовлянським замком. Начебто у підземних лабіринтах, за дванадцятьма важкими дверима сховані великі скарби. Двері ті відкриваються на короткий проміжок часу лише раз на рік, і якщо не встигнеш звідти вийти – так і залишишся замкненим на дванадцять місяців. Люди розповідають, як одна дівчина пішла по багатства, але не зуміла вийти з підземелля і заснула там на цілий рік, а згодом вийшла на поверхню жива й здорова.

Фото: fainemisto.tv

Ось такий він Теребовлянський замок, легенди якого зачаровують! Знаєте інші цікаві перекази? Діліться в коментарях!

Читайте також: Відпочинок біля води в Тернопільській області: Інстаграм-добірка найкращих місць

Exit mobile version