Автори підручника з української мови без дозволу використали картини відомого художника з Тернопільщини

Фото: Олег Шупляк

У підручнику “Українська мова. 6 клас”, 2021 року видання, автори використали картини відомого художника з Тернопільщини Олега Шупляка. Все б нічого, якби митець про це знав. Каже, ніякого дозволу на використання його робіт не давав і навіть не був повідомлений. Вказаний тираж – 37 739 примірників.

Як порадите вчинити – в черговий раз “панять і прастіть”? Але ж, ніби рухаємось до цивілізації?

Якщо в когось є сумніви щодо авторства Олега Шупляка – ці роботи неодноразово опубліковані з авторським підписом в правому нижньому кутку. Тут цей куток завбачливо обрізаний за принципом “нема підпису – нема автора і нема проблем”.

Я вважаю, що красти це ненормально і цим фактом мені нанесено моральні збитки (про використання з комерційною метою я вже промовчу), – зазначив Олег Шупляк.

У коментарях більшість користувачів називають цей вчинок крадіжкою інтелектуальної власності та радять митцю відстоювати авторські права у суді.

Ваші картини – чудові, вони прекрасно пасують до шкільних підручників, їхнє смислове навантаження доповнить матеріали мови, літератури, народознавства і не тільки!!! Але є честь і гідність, тому СВОЄ відстоювати максимально!, – зазначила Наталія Павлюк.

Однозначно: відстоювати авторські права! Такою гарною ілюстрацією багато хто хотів би скористатися! Але ж має бути елементарна порядність і повага до автора. А коли їі нема – відстоювати право через суд, – додає Майя Рудюк.

Ніякого понять і простіть! Позов, Авторське право має працювати і це теж буде правильним прикладом для дітей!, – переконана Вікторія Франко.

Читайте також: Для педагогів Тернополя придбають понад півтисячі сучасних ноутбуків: хто отримає (Відео) 

Exit mobile version