Електронне свідоцтво про початкову освіту: що це таке та як на нього відреагували користувачі Інтернету

Фото: мережа Інтернет

Міністерство освіти і науки України затвердило Порядок виготовлення, видачі та обліку документів про початкову освіту. Відповідний наказ МОН від 2 липня 2021 № 767, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 13 серпня 2021-го за № 1069/36691, набуває чинності 1 вересня 2021 року.

Відтепер документи про освіту видаватимуть на кожному рівні повної загальної середньої освіти згідно Закону «Про повну загальну середню освіту».

Для свідоцтв про початкову освіту запровадили нову процедуру їх замовлення, виготовлення та отримання. Весь процес здійснюватимуть в електронній формі.

Нова процедура дає можливість:

Так, оригінал електронного свідоцтва про початкову освіту створюватимуть за зразком, затвердженим МОН, і зберігатимуть в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) в Реєстрі документів про освіту.

Свідоцтво про початкову освіту не відтворюватимуть у пластиковій картці. Воно не потребуватиме додатку на спеціальному бланку. Школі не потрібно обліковувати видачу свідоцтв про початкову освіту.

За бажанням батьків школа видаватиме їм паперову копію електронного свідоцтва, засвідчену підписом директора школи та печаткою (на аркуші паперу формату А4), протягом 5 днів після їхнього звернення. Замовляти виготовлення дубліката свідоцтва також не потрібно: якщо батьки втратять паперову копію, вони можуть звернутися до школи для повторного отримання копії.

Якщо учень має порушення зору, за бажанням батьків може бути виготовлена паперова копія електронного свідоцтва з використанням шрифту Брайля.

Діяльність із замовлення свідоцтв організовуватимуть школа та відповідний орган управління у сфері освіти (наприклад, відділ освіти селищної ради). Водночас за обробку замовлення, виготовлення електронних свідоцтв і внесення їх до Реєстру документів про освіту ЄДЕБО, а також захист інформації в ЄДЕБО відповідатиме Державне підприємство «Інфоресурс».

У соціальних мережах люди не надто раді цьому нововведенню. До прикладу, ось як відреагували у “Фейсбуці”:

Це вже підійшли до кінця.
Вся документація має бути у паперовому вигляді.
Показники газові поділися хтозна-куди. Люди нічого не можуть довести .
Електронна документація – це узаконення тяжкої злочинності чиновників. Це моральне пекло, – Людмила Прокопчук.

Незрозуміло,навіщо взагалі цей документ? Нехай вже видають їх після закінчення кожного класу, – Elena Litvin.

Повинно бути в паперовому варіанті як мінімум. А то у нас так часто “ой, я випадково”, – Анна Ященко.

Не тому , вартість виготовлення свідоцтва в районі 50 грн. Плюс додаток до свідоцтва 10 грн. Дивишся і чиєсь підприємство по виготовленню свідоцтва має замовлення і гарненько собі працює, – Олеся Досюк.

Навіщо? Оцінювання формувальне, вербальне, рівневе … Свідоцтво досягнень не містить оцінок у балах із предметів.. давайте же зробимо електронне, – Натали Владимировна.

Читайте також: Електронний COVID-сертифікат у додатку “Дія” скоро стане доступний тернополянам

Exit mobile version