Електронний COVID-сертифікат у додатку “Дія” скоро стане доступний тернополянам

Фото: мережа Інтернет

Нещодавно, 20 серпня, Європейський Союз офіційно визнав, що українські електронні COVID-сертифікати у застосунку “Дія” відповідають європейським. Зараз триває бета-тестування нової версії, тому як тільки воно пройде вдало, люди, які пройшли курс вакцинації, одразу зможуть згенерувати електронний COVID-сертифікат. Про це стало відомо під час спільного брифінгу Мінцифри, Віцепрем’єрки з євроінтеграції, Ольги Стефанишеної, МОЗ та ЄС.

Що таке цифровий COVID-сертифікат

COVID-сертифікат — це документ у Дії, який підтверджує статус вакцинованої особи. Він уможливить подорожі українців до країн ЄС, адже міститиме всю інформацію про вакцинацію. Для отримання сертифіката потрібно пройти повний курс щеплення від коронавірусу і завантажити застосунок “Дія”. У ньому генеруватиметься одразу 2 ковід-сертифікати.

Один – міжнародний, для подорожей за кордон. Він міститиме більше медичної інформації. Інший сертифікат – внутрішній. Тут менше медичної інформації та є фото користувача. Його за потреби можна буде використовувати всередині країни у випадку посилення епідемічних обмежень, – повідомляє міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Цифрові сертифікати вводять для зручності людей похилого віку, а також для перестрахування у випадку, якщо не буде інтернету. Наразі їх вже мають кілька тисяч українців з телефонами iPhone, які взяли участь у тестуванні системи ще в липні.

Як отримати COVID-сертифікат та де ним можна скористатися

За даними пресцентру МОЗ України, таким буде алгоритм завантаження сертифіката, як тільки він запрацює:

Сертифікат діятиме протягом 180 днів після отримання вакцинації. Перевірити його дійсність можна буде за QR-кодом.

Сертифікат захищений цифровим підписом і його неможливо підробити. Такі сертифікати вимагають в аеропортах. У деяких країнах ковід-сертифікати вимагають у ресторанах та інших розважальних закладах.

Рішення Єврокомісії лише підтверджує відповідність українського ковід-сертифікату стандартам ЄС. Чи визнавати його – кожна країна ухвалює самостійно. Тому при плануванні подорожі за кордон варто ознайомитися з правилами в’їзду до кожної країни, які доступні на сайтах МЗС України та Єврокомісії. Ці правила змінюється дуже часто. Більшість країн для в’їзду крім ковід-сертифікату вимагають ще заповнення спеціальної форми.

Наразі є прописані терміни актуальності сертифікатів відповідно до міжнародних вимог. У більшості країн ви можете його показувати протягом 180 днів. Ці строки можуть змінюватися в залежності від даних медичних досліджень і відрізнятися залежно від країни.

Звертаємо увагу, що електронний ковід-сертифікат та паперовий, який кілька місяців вже виписують українські сімейні лікарі – це різні речі.

Паперовий сертифікат з мокрими печатками – це документ, який на рівні ЄС офіційно не визнають навіть попри те, що низка країн і ухвалили рішення приймати його як підтвердження вакцинації. Але Міністр охорони здоров’я, Віктор Ляшко запевнив, що паперові сертифікати дійсні і можуть використовуватися як аналоги цифровим.

Читайте також: “Модерна” і “Коронавак” – у будні, а Pfizer – на вихідних: у Тернополі всі охочі можуть отримати щеплення у додаткових центрах вакцинації

Exit mobile version