Тернополяни, які перехворіли на Cоvid-19, можуть безкоштовно пройти обстеження (Відео)

Фото: Тернопільська міська рада

У Тернополі люди, які впродовж останніх двох місяців перехворіли на Covid-19, можуть пройти безкоштовне медичне обстеження. Послугу медики надають у рамках спільних міжнародних наукових досліджень.

“Люди, у яких був коронавірус, не завжди впевнені на сто відсотків, чи вони повністю виздоровіли, чи залишилися якійсь симптоми і це їх хвилює. Зараз у нас є можливість проводити для таких людей безкоштовні дослідження, чому ми дуже радіємо.

Насамперед хочу сказати, що Соovid-19 досі є не вивченим. Відомо, що вірус проникає в організм за допомогою специфічних місць – рецепторів. У нього є такий спеціальний спайк-протеїн, наче шип, і цим шипом він зачіпляється за ці рецептори або ще ангіотензит. Дуже багато цих рецепторів розміщені у легенях і тому, власне, у першу чергу страждає цей орган – розвивається пневмонія та задишка. Також цих рецепторів є багато й у судинах”, – розповідає доцент кафедри фармакології з клінічною фармакологією ТНМУ ім. Горбачевського Оксана Шевчук.

Як зазначила доцент, у дітей таких рецепторів значно менше. Їх кількість збільшується з віком. Тому у групі ризику знаходяться люди похилого віку та ті, у котрих є гіпертонічне захворювання.

“На меті ми маємо встановити, наскільки тяжкість коронавірусу королює, власне, з ураженням судин і чи є взагалі тут короляція. Тому, такі дослідження – це не лише можливість більш детально вивчити цю інфекцію, а й можливість надати посильну допомогу населенню Тернопільщини. Нас цікавлять люди, які хворіли у липні-серпні. Можливо, кінець червня”, – каже Оксана Шевчук.

Аби пройти безкоштовне обстеження, людям потрібно попередньо зателефонувати та домовитися про день та годину. Більш детально про дослідження та умови його проходження, а також специфіку перебігу заховрювання – дивіться у відеоматеріалі “Файного міста”.

Читайте також: “Влада обмежує наші конституційні права”: тернополяни виступають проти “червоної” зони (Відео)

Exit mobile version