Як ортодонтичні пластинки впливають на дитячі зуби? Лікарі розвіяли найпоширеніші міфи

Фото: Файне місто

Дітям, як і дорослим, ще з раннього дитинства потрібно регулярно відвідувати стоматолога. Від цього залежить здоров’я не лише зубів, але і всього організму. Разом із тим у суспільстві формуються різні міфи щодо ортодонтичних знімних апаратів, побутова назва – пластинок. Оксана Прощин – засновниця та керівниця “Ортодонтичного центру Клініки стоматології родини Прощин” розвіяла найпопулярніші з них.

Міф №1: Вирівнювати прикус пластинками – боляче

Насправді це зовсім не боляче. Для цього застосовуються дуже маленькі сили. Якщо зуби болять, або є якісь неприємні відчуття – необхідно звертатися до лікаря, – розповідає Оксана Ярославівна.

Міф №2: Ортодонтичні пластинки заважають мовленню

Стоматологиня розповідає: коли дитина лікується із застосуванням ортодонтичних пластинок, вона має бути навчена правильної артикуляції, мовлення.

Для цього проводяться спеціальні уроки, після чого дитина дуже гарно говорить. Тому частково це міф, адже над цим можна попрацювати як медику, так і батькам, – говорить лікарка.

Міф № 3: Дитина не зможе жувати з пластинками

Керівниця «Ортодонтичного центру» стверджує, що це також міф, адже під час прийому їжі пластинки мають бути забрані з рота , а отже жодного дискомфорту створювати не можуть.

Міф № 4: Лікування із застосуванням ортодонтичних пластинок однаково часто призначають і дітям, і дорослим

Особливість лікування цими апаратами полягає в тому, що вони є функціонально-механічними. Вони можуть стимулювати ріст зубів у дитини, можуть розвивати певні структури, м’які тканини, створювати місце в зубному ряду для постійних зубів. Тому це підготовчий етап для правильного розвитку зубо-щелепової системи дитини, – говорить Оксана Прощин. – Ми не призначаємо подібне лікування дорослим, адже у них уже все сформовано, завершений ріст усіх кісток, і змінити кісткову структуру в цьому віці – неможливо.

Міф № 5: Вирівнювати молочні зуби немає сенсу – вони і так випадуть.

Це, мабуть, найшкідливіший міф! Турбота лікаря-ортодонта за оклюзією дитини в період молочних зубів спрямована на те, щоб створити сприятливі умови для подальшого росту постійних зубів. Бувають ситуації, коли навіть молочним зубам не вистачає місця в шелепі, і ми бачимо певну їх викривленість, а постійні зуби мають значно більший розмір і їм точно буде там «тісно». Це перша ознака того, що варто звернутись до ортодонта, – каже стоматологиня.

Міф №6: Через пластинки зуби можуть почати розхитуватися

Ми застосовуємо пластинки в змінному прикусі, і саме в цей час зуби і повинні повинні розхитуватися чи випадати для заміни на постійні. Проте випадають зуби не через використання пластинки, а через фізіологічну резорбцію коренів.

Міф №7: За пластинками дуже важко доглядати

Лікарка говорить: догляд за пластинками – це така ж рутина, як і чищення зубів, і нічого складного у ньому немає.

Загалом лікарі рекомендують батькам не вірити чуткам та міфам, а у разі потреби відразу звертатися до професіоналів. Лише так можна забезпечити здоров’я ротової порожнини у дітей.

Читайте також: Як змінюється зовнішність людини після лікування у стоматолога-ортодонта (Відео)

Exit mobile version