Уряд ухвалив новий Перелік галузей знань та спеціальностей: які зміни

Фото: ілюстративне

30 серпня уряд схвалив новий Перелік галузей і спеціальностей. Про це пише Файне місто з посиланням на МОН України.

Схвалення урядом цього технічного документу — це крок у сторону інтеграції української освіти в Єдиний європейський простір вищої освіти, а також важливий елемент комплексної трансформації системи вищої освіти та її змісту.  

Приєднання до системи європейської статистики вимагає реструктуризації української системи обліку підготовки фахівців. У попередньому Переліку галузей знань і спеціальностей було 28 галузей. У новому — 10, що відповідає МСКО, + 1 «Безпека і оборона», яка відповідає особливим умовам, у яких зараз перебуває Україна.

Фото: МОН України

Цим рішенням нарешті виконано норму, встановлену частиною третьою статті 9 Закону Україну «Про вищу освіту» (ухвалено ВРУ ще 2019 року) щодо розроблення Переліку галузей знань та спеціальностей на основі МСКО , – йдеться у повідомленні.

Стандарти вищої освіти, затверджені до кожної спеціальності, оновлюватимуть згідно з регламентами ЄС. У МОН кажуть, що це полегшить академічну мобільність студентів.

У Міністерстві також підготують таблицю відповідності Переліку галузей знань і спеціальностей 2015 року та нового Переліку, а також анонсувати громадське обговорення відповідно до нового документа.

Читайте також: Електронні ветпаспорти для домашніх тварин з’являться в Україні

Exit mobile version