В Україні передбачають суттєве здорожчання хліба: які причини

Фото: ілюстративне

Українські пекарі попереджають, що їм доведеться підвищувати ціни на продукцію або згортати виробництво. Серед причин називають подорожчання сировини, електрики та інших складових у собівартості буханця. Про це пише Файне місто з посиланням на ВВС NEWS Україна.

Чому і як можуть зрости ціни на хліб?

Найпершою складовою підвищення цін на хліб пекарі називають подорожчання борошна.

За словами директора компанії “Київхліб” і голови Всеукраїнської асоціації пекарів Юрія Дученка, ціни на борошно за останні кілька місяців зросли на 50%.

Якщо у квітні ми купували борошно по 10 тисяч за тонну, то зараз воно вже 15 тисяч, а до листопада очікується 16-16, 2 тисячі, – пояснив він у коментарі “Мінфіну”, додавши, що борошно – це 40% собівартості.

Крім того, дорожчають й інші складові хлібу – олія, цукор.

Також, брак кадрів змушує виробників підвищувати зарплати, що також впливає на собівартість. А з вересня має початися підвищення акцизів на пальне, тож і доставка від підприємств до магазинів подорожчає.

За словами Дученка, через ці фактори ціни на хліб мали б зрости на 15-20%.

Якщо цього не станеться, багато хлібозаводів можуть просто зупинитися і в країні почнуться перебої з хлібом, – заявив він Мінфіну, додавши, що зараз низка підприємств на межі зупинки, деякі переходять на роботу в одну зміну.

За даними Держстату, у липні середня ціна традиційного батона в Україні була 24,6 грн за 500 грамів.

При цьому ціни різняться залежно від регіону: якщо у Харківській області батон коштував 22,25 грн, то у Хмельницькій – 29,94 грн. Тож якщо брати до уваги побажання хлібопіків, максимальне подорожчання може становити від 4,5 до 6 грн.

Але навіть самі виробники визнають, що одномоментного підняття цін – на скільки б вони не зросли – не може бути, і ціни зростатимуть поступово.

Читайте також: У Тернополі жінка смертельно поранила співмешканця під час сварки (Фото)

Exit mobile version