Результати НМТ покращились: як відбулась основна сесія мультитесту на Тернопільщині

Фото ілюстративне з відкритих джерел

В Україні завершилася основна сесія національного мультипредметного тестування. Цьогоріч на Тернопільщині показники покращились, порівнюючи з минулим роком. В області 100 учасників отримали максимальні 200 балів. Про це Файному місту розповів відповідальний за організацію ЗНО на Тернопільщині Юрій Шайнюк.

Результати НМТ-2024 на Тернопільщині

Вже у кожного учасника є результати НМТ, які можна згенерувати у своїх кабінетах при вступі в заклади вищої освіти. За даними Українського центру оцінювання якості освіти, в Тернопільській області є 100 учасників, які отримали 200 балів. Це дещо більше, ніж минулого року, але якість цих 200-бальних результатів значно більша, зазначив Юрій Шайнюк.

В області є 5 учасників, які з трьох предметів мають 200 балів. Це виключно випускники закладів загальної середньої освіти цього року. Крім цих учасників, у ще є 12 осіб, які отримали з двох предметів 200 балів, що також є досить суттєвим показником у межах всієї області. Решта 83 учасники отримали 200 балів з одного предмету.

Якщо говорити про предмети, з яких отримали 200 балів наші учасники, то це українська мова, математика та історія України. Є поодинокі випадки, коли є 200 балів з фізики, хімії, біології та української літератури. Мала кількість учасників також отримали 200 балів з англійської мови, і дехто навіть з німецької мови, – розповів відповідальний за організацію ЗНО на Тернопільщині.

Як зазначив освітянин, загальні результати і аналіз цих результатів будуть після того, як проведуть додаткову сесію національного мультипредметного тесту.

Додаткова сесія НМТ

Юрій Шайнюк додав, що зараз триває робота щодо проведення додаткової сесії національного мультипредметного тесту. В нашій області на неї зареєструвалися 799 учасників.

Їх можна поділити на кілька категорій. Це ті, які з поважних причин не прийшли на основну сесію, ті, які реєструвалися в додатковий період реєстрації і мали можливість вибрати лише і виключно додаткову сесію. Також у нас є двоє учасників, які будуть складати національний мультипредметний тест в установі виконання покарань. Додаткова сесія триває, згідно з наказом Міністерства освіти і науки України, з 11 по 19 липня цього року. Ми віримо, що ще на додатковій сесії хтось з майже 800 учасників отримає 200 балів. Бажаємо їм цього, – сказав освітянин.

У порівнянні з минулим роком, кількість зареєстрованих учасників на додаткову сесію збільшилась ледь не вдвічі, адже минулоріч було близько 300 .

Цього року ми маємо фактично 800. Це збільшення пов’язане з різними причинами, у кожного була своя причина. Щоб зареєструватися на додаткову сесію, потрібно було представити документ, який засвідчував поважність реєстрації саме на додаткову сесію. Очевидно, в учасників такі причини були і вони будуть мати можливість пройти тестування в додатковій сесії та вступити в заклади вищої освіти цього року, – додав Юрій Шайнюк.

Як проводять НМТ під час відключень електрики

У країні тривають відключення електроенергії через складну ситуацію в енергосистемі. У разі припинення електропостачання учасники продовжують тестування після включення світла з того місця, на якому зупинилися.

Ми маємо попередні погодження на рівні обласної військової адміністрації, а також з тими структурними підрозділами обласної адміністрації, які відповідають за житлово-комунальну сферу та електроенергію. Є розуміння з боку енергетиків і нам переважно включають електроенергію в пунктах тестування. На жаль, є аварійні відключення, які супроводжуються великою спекою. В ті дні техніка не витримує, але в цілому ми забезпечені. Був один епізод, коли після півторагодинної перерви в подачі електроенергії був запущений генератор і учасники успішно завершили тестування. У таких випадках учасники продовжують тестування з того місця, де воно було зупинено. Час, який вони втратили, їм буде додано. Зазвичай, ми швидко, буквально за 2-3 хвилини, зупиняємо тестування. Це означає, що час зупиняється для них, а коли відновлюється електропостачання, запускається програма тестування. Таким чином, наші учасники не втрачають час, – відзначив Юрій Шайнюк.

Деякі учасники намагалися “схитрити” під час проходження НМТ

На Тернопільщині сталися 3 випадки порушень правил під час складання НМТ.

Випадки порушень станом на сьогодні: з того, що відомо, були три епізоди на всю область на понад 9,000 зареєстрованих. Було з’ясовано причини порушень. Двічі це була наявність у учасника заборонених технічних засобів, включаючи мобільні телефони. Один випадок був, коли учасник намагався списувати зі шпаргалок. У нас зараз є нововведення під час НМТ: у кожній аудиторії ведеться відеоспостереження. Ці заходи унеможливлюють подібні дії, і всі учасники знаходяться в рівних умовах, , – наголосив відповідальний за організацію ЗНО на Тернопільщині.

Чи складніші тести цього року і порівнянні з минулим?

На запитання, чи складніші цьогоріч тести, ніж минулого року, Юрій Шайнюк відповів заперечно. На його думку, тести складені до стандартних вимог.

Я б сказав, що вони побудовані відповідно до чинних програм ЗНО, затверджених ще у 2018 році. Тому для когось вони складніші, хтось більше приділив уваги підготовці, хтось менше, у когось більше було дистанційне навчання, у когось менше. Тут я не можу однозначно оцінити рівень складності тестів. Але судячи з того, що в минулому році було 84 учасники з 200 балами, а в цьому році їх 100, і якісний показник більший, то я думаю, що покращилися результати, в тому числі за рахунок кращої підготовки учасників, – сказав освітянин.

Читайте також: Випускник з Тернополя склав три предмети НМТ на максимальні бали

Exit mobile version