Економічне бронювання працівників: нардеп розкрив деталі законопроекту

Фото ілюстративне з відкритих джерел

У Верховній Раді депутати зареєстрували проект закону про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки (№ 11331). Зокрема, він передбачає економічне бронювання від мобілізації. Про це пише Файне місто з посиланням на одного за авторів законопроекту – голову комітету Ради з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи.

В ці часи робота будь-якого бізнесу залежить від прогнозованості, і перше питання, яке турбує більшість виробників сьогодні – це чи зможе він зберегти для себе критичних працівників? Тому, у законі ми заклали концепцію “економічного бронювання”, яка дозволить зберегти для економіки важкозамінних спеціалістів, – написав Наталуха.

За словами нардепа, законопроєкт передбачає такі умови:

  1. Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у 20 000 грн на місяць за працівника — має можливість його забронювати.
  2. Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а самим бізнесом. Він сам визначає, хто для нього найбільш критичний і підтверджує це відповідними податками.
  3. Бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, що нівелює проблему, наприклад, з неможливістю броні для представництв міжнародних компаній чи ФОПів. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  4. Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабмін. Механіка сплати підвищеного військового збору окреслена у повʼязаному законопроекті №11332 “щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних”.

Також депутат повідомив, що незабаром подадуть два альтернативних законопроекти, що будуть включати:

Так, це амбітний крок, але саме він здатен забезпечити безперервну та прогнозовану роботу наших підприємств. Роботу, яку вони роблять для перемоги України. Тієї роботи, якою вони і фінансують наші Сили оборони, – додав Наталуха.

Нагадаємо, в українській владі давно ведуться дискусії щодо можливості і концепції економічного бронювання працівників від мобілізації. На думку нардепа, члена комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського, це чутливе питання, яке має дуже багато наслідків з погляду соціальної справедливості та відповідності Конституції, тому воно не буде скоро розв’язане. 

Читайте також: Перекомісія для «обмежено придатних» з 1 червня: що потрібно знати

Exit mobile version