«Мені є за кого мститися»: тернополянка Ольга Коновал про мрію чоловіка, виробництво дронів та допомогу захисникам

Фото із соцмереж Ольги Коновал

Тернополянка Ольга Коновал запустила масштабне виробництво дронів у Тернополі, про яке мріяв ще її чоловік Сергій Коновал перед загибеллю на війні. Зараз жінка разом із своєю командою «NORD-DRON» виготовляє обладнання на допомогу бійцям. Деталями щодо цього поділилася з журналістами Файного міста.

Ідея створення «NORD-DRON»

Ольга Коновал розповіла, що ідея створити виробництво дронів належить її чоловікові, адже вони стикнулися з тим, щоб чимало дронів, які приходять з різнихзборів – не якісні. Тому Сергій, маючи своїх людей, які займаються підготовкою БПЛА до польоту, вирішив самостійно виробляти дрони і в першу чергу для себе.

Класно, коли людина навчилася складати дрони по Youtube – це дуже похвально. Але якщо ми розуміємо, що до цього дрона моєму дронщику треба підчепити, до прикладу, вибухівку, треба його запустити, він пролітає над нашими позиціями, і якщо не дай бог він веде себе трішечки не так, то це вже насправді не жарти. І на жаль, ми вже маємо досить багато таких випадків і навіть летальних, — зазначила Ольга.

Так як більшість свого часу подружжя проводили на фронті чи прифронтових містах, досить складно було втілити задумку. Проте завдяки наполегливій праці та підтримці друзів, вони зробили ремонт у цьому приміщені і за 2 тижні до загибелі Сергія Коновала воно було готове: із витяжками, робочими місцями та подарованим 3D-принтером. Однак, її чоловік так і не встиг запустити цей проєкт і робота лягла на плечі Ольги.

Я завжди кажу, що втратила не просто чоловіка, а побратима та свого єдиного командира, тому проживаю цю травму трішки по-іншому. Переживаю її з помстою, тому прийшла зразу ідея запустити збір на дрони, тому що Сергій говорив, що ми виграємо війну тільки ними і я його в цьому підтримую. Тому я почала зв’язуватися з тими людьми, які вже працювали для нас або є партнерами по виробництву дронів, і запропонувала їм об’єднатися, так як це зручніше по етапу виробництва, — додала Ольга Коновал.
Фото із соцмереж Ольги Коновал

Перша «помста»

Ольга рекламниця і розуміє увесь цей процес. Тому вона прийнята рішення брендуватися, адже зібрала першу «помсту» – 1 мільйон 800 грн.

Є така класна історія, що Nord в іншу сторону читається, як dron. Сергій знав це, але це не була ідея його псевдоніму, але він завжди говорив, що це нібито так. Хоча його псевдо з’явилося ще до того, як в Україні зʼявилися дрони, і воно пов’язане із мандрами та міфологією, — розказала дружина Сергія Коновала.

Тому тернополянка Ольга звернулася до своїх друзів, які попередньо розробили їй логотип «Сталевої сотні», по допомогу. На волонтерських засадах вони створили лого ще й для «NORD-DRON.

Сергій би не хотів хотів, щоб це було супер пафосно і масштабно, але ми сьогодні розуміємо, що медійний простір – це наше все і цей анонс треба було зробити красиво! Тому за підтримки наших друзів-хлопців з @film_te.ua, які у середу це все знімали, вночі монтували, вже у пʼятницю оголошення було готове, — поділилася героїня етеру.

Також героїня згадувала про загибель 25-літньої парамедикині батальйону «Госпітальєри» Ірини Цибух, адже, за її словами, світ ще не усвідомив, що вони втратили. Як і Сергій, так й Ірина є людьми такого масштабу без яких Ольга не знає, як далі нам усім рухатися.

Нам є за кого мститися. Мені є за кого мститися. Тому я прийняла рішення відкрити новий збір на 100 дронів не лише за «Nord» і «Химера», а й за всіх і за кожного, тому що дрони дуже круто виконують свою бойову роботу. Вони бояться наших дронів насправді, — добавила жінка.

Скільки дронів вдалося виготовити

Понад 230 дронів виготовила банда «NORD-DRON»за час свого існування,. Зокрема, це є дрони-камікадзе, до яких під’єднується вибухівка, батареї, які одноразово виконують свою роботу (8 розмір) та дрони-скиди (10 розмір), за допомогою яких можна доставляти все необхідне. На першу помсту зібрали 110 дронів і ще 5 від друзів Сергія.

Сьогодні збір ще на 100 будемо пробувати, бо мене дуже підтримують українці та мої друзі. Сподіваюсь, усе вийде. Нам потрібно 100 дронів – це 1 млн 600 тис грн. За цю добу вже є десь 200 з чимось тисяч. Ті, хто знав Сергія і мене, знають HIMERA і наших побратимів, просто розуміють цінність, розуміють, що хлопцям це потрібно, – прокоментувала пані Ольга.

Нещодавно за проханням інших волонтерів та військових-друзів про закупку дронів Ольга почала займатися не лише виробництвом, а й продажем дронів. Однак, за її словами, тут немає ніякої бізнес складової.

В мене всі працюють без зарплат повністю у вільний від роботи час. Тобто вони мають основну роботу і це. Дякувати богу, в мене настільки свідомі друзі, адже вони не ходять гуляти чи пити каву, а в 18:00 закінчують роботу і вже в 18:15 всі у нас на виробництві, — сказала дружина Сергія Коновала.

Які дрони виготовляють

Зараз її команда готує свою брендову упаковку для обладнання, щоб дрон був надійно закріпілений в коробці зі всіма комплектуючими без жодних листівок, бонусів, які роблять інші виробники.

Підрозділи, які вже отримували інші дрони, вже розуміють, що краще доплатити тисячу, півтори тисячі гривень за якісну раму, яка не розпадеться, за якісні мотори, за хорошу батарею, яка буде надійна, за правильну камеру. Сьогодні на ринку можна купити такий пристрій без батареї за 12 тисяч гривень. Наш орієнтовано за 16 тисяч гривень, але вже з батареєю, повністю протестований, “обльотаний”. Тут його складають не просто інженери, а й дронщики. І він, приїжджаючи вже до бійців, вже є готовим, його лише треба бійцям зашити під свої частоти і зразу використовувати. Це економить хлопцям час, — зазначила героїня.

Волонтерка додала, що був такий час, коли вони пробували закуповувати дешевше вже готові дрони на китайських сайтах, але ці пристрої не виправдали сподівань, адже виявилися неякісними.

Це така історія, як із турнікетами: ти або береш хороший, або не береш ніякого. Якщо людина в броніку, який не захистить її, а вона сподівається на цей захист, вона буде робити такі речі: йти в бій, йти на штурм із розумінням, що її бронік не захистить. Насправді краще доплатити за якісну річ, тому що наше життя, життя наших бійців це найцінніше, що в нас є, а їх все менше стає, на жаль, — прокоментувала тернополянка Ольга.
Фото із соцмереж Ольги Коновал

Секрети створення та процес роботи

Сьогодні наш 3D-принтер працює 24/7 і зараз ми в пошуках ще одного такого пристрою, бо один вже не справляється. Дуже зручно, що ми можемо деякі запчастини самі собі виготовляти, — сказала керівниця патронатної служби Ольга Коновал.

Жінка додала, що у них кожен виконує ту роботу, яку вміє: хтось паяє, хтось складає рами.

Ми трансформували виробництво так. Що кожен робить свій етап, щось на подобі системи заводу. І це на багато пришвидшує процес і робить роботу якіснішою. Тому складно сказати. Бо неможливо відслідкувати. Деякі комплектуючі ми ще замовляємо за кордоном, хоча намагаємося працювати на всьому українському. 100 дронів ми зробили десь за 3 тижні. Але це все вдосконалюється, бо хлопці й дівчата набивають руку, – зазначила Ольга.
Фото із соцмереж Ольги Коновал

Чи вистачає рук для роботи?

Чимало охочих стоять в черзі, щоб навчитися робити дрони, переважно це жінки і лише двоє чоловіків. Однак наразі команда «NORD-DRON» таким не займається.

Навчити людину контролювати – це як будинок перебудувати, простіше його з нуля будувати. Нам дуже цінний наш час, ресурс і насправді, рук вистачає, — добавила жінка.

Однак, в Домі Ветерана, який заснував Сергій та його брат Сергія – Артем готує проєкт по навчанню пілотів. Тому, якщо хтось хоче навчитися складати дрони, це ваша можливість зрозуміти і навчитися літати на дронах. Тим паче, чимало дітей купляють дитячі дрони і вчаться літати.

Мені вже двоє людей написало, що в одних є дрон малого і хочуть його відати, а інші мають поломаний дрон і запропонували запчастини. А дрон – це як автомобіль, дуже обширине поняття. Звичайно, такі дрони не підходять, але це так мило, що дитині купили дрон в будинку іграшок, а вона хоче передати його на армію, – додала тернополянка.

Пам’ять Сергія Коновала вшанували у двох вишах Тернополя

В день народження свого чоловіка Ольга відвідала два університети, зокрема: Тернопільський національний педагогічний універстет імені Володимира Гнатюка та Західноукраїнський національний університет для того, щоб провести дні пам’яті.

Війна не почалася 24 лютого, вона не почалася 10 років назад. Війна триває стільки, скільки існує Україна. Сьогодні ми не маємо жодного покоління, яке не пережило війну. З тих реалій, які я бачу – це лише один варіант, а саме – це повний розвал держави ворога. Тому нам треба готуватися до гри вдовгу, — поділилася Ольга Коновал.

Побувавши на днях в 17 дитячому садочку героїня була в захваті від настрою маленьких дітей таїхнього незламного духу попри тривоги.

Я думаю, що всім доведеться йти воювати: і ці хто зараз відкошує, і хто зараз вирішив екстрено поступати на аспірантуру, тому що ресурс людський закінчується, бо кожного дня в нас, на жаль є втрати. І їх треба поповняти лише українцями, бо ніхто окрім нас не буде відстоювати нашу територію, нашу землю і наш дім. Тому нам потрібно готуватися, щоб воювати в українській армії, аби в якийсь момент не довелося це робити в російській, – висловилася пані Ольга.
Фото із соцмереж Ольги Коновал

Як замовити у дрон 

Якщо ви хочете взяти велику партію – беріть один, передайте хлопцям і поцікавтесь чи їм такий підходить. Я б так зробила, адже у мене є ціль забезпечити хлопців якісним обладнанням, а не продати мільйон дронів. Або пишіть мені, — додала керівниця патронатної служби Олька Коновал.

Як зазначила Ольга, у неї теж є магазин прикрас @staleva_sotnya_jewelry, де 100% прибутку йде на дрони. Ці прикраси виготовляють бійці на Донбасі з відпрацьованих гільз і продають як на аукціонах в Україні, так і за кордоном. Також діє обмін прикрас на донати від 1000 грн.

Дуже мотивує хлопців те, що в обмін на їх назбирані гільзи вони можуть отримати дрони. Мої стрільці знають, що якщо їм треба заплатити за Starlink, то я завжди маю резерв із прикрас для цього і це потужно, адже піднімає морально-психологічний дух бійців, — прокоментувала дружина сталевого бійця.

Наостанок додамо, що виробляють дрони ввечері після 18:00- до 23:30.

Читайте також: Тернопільські бійці отримали відзнаки від Міністерства оборони України (Фото)

Текст: Вікторія Кузьма
Відео: Ольга Демчук

Exit mobile version