Вступна кампанія 2024: зміни, про які варто знати абітурієнтам

Фото ілюстративне // Джерело: unsplash.com

У 2024 році абітурієнти складатимуть НМТ вже з чотирьох предметів: української мови, історії України, математики та одного предмету на вибір. Тестування триватиме 4 години з перервами. Про це пише Файне місто з посиланням на Міністерство освіти та науки України.

Заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький наголосив, що НМТ є обов’язковим для вступу у заклади вищої освіти (виняток буде для вступників з ТОТ). Для таких спеціальностей, як право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини та деякі спеціальності галузі знань охорони здоров’я конкурсний бал має бути не меншим за 150.

Реєстрація електронних кабінетів для вступу до вишів на сайті ЄДЕБО починається з 1 липня і триватиме до 31 жовтня. Для вступу на магістратуру цьогоріч для деяких спеціальностей обов’язково потрібно буде скласти єдине фахове вступне випробування (ЄФВВ).

Вступ до аспірантури

Також цього року вперше під час вступу до аспірантури магістри всіх спеціальностей складатимуть єдиний вступний іспит (ЄВІ), який передбачає тест загальної навчальної компетентності та з іноземної мови. Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме в травні (7-29 травня).

Кому необхідно буде складати ЄДКІ?

Випускники-бакалаври таких спеціальностей, як кібербезпека та захист інформації, автомобільний транспорт, транспортні технології (за видами) зможуть вступити до магістратури тільки тоді, якщо складуть ЄДКІ (єдиний державний кваліфікаційний іспит).

Тенденція до збільшення державного тестування не є випадковою. Ми керуємося принципом  – якість освіти понад усе. Тому система іспитів буде в подальшому розвиватися і ЄВІ, ЄФВВ і ЄДКІ будуть застосовуватися для всіх рівнів освіти, а особливо активно запроваджуватися в майбутньому для регульованих спеціальностей, – зазначає Михайло Винницький.

Вступники можуть подати 5 заяв на бюджет та 15 на платну форму навчання, повідомили в міністерстві. Під час вступної кампанії 2024 року можна скористатися результатами НМТ та ЗНО 2022-2023 років.

Цьогоріч не будуть брати до уваги квоти

Як зазначили у Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка, НМТ стає обов’язковим компонентом вступу за винятком пільгових категорій. У цьому році не передбачено квот, середнього бала чи сільського коефіцієнта.

Також звертається увага на нові правила для іноземців, які вступають на акредитовані освітні програми. У виші додали, що загалом 2024 рік відзначається важливими змінами у сфері вищої освіти, які вимагають уважного та обґрунтованого підходу від усіх учасників процесу вступу.

Читайте також: Школярка з Тернопільщини отримуватиме стипендію Президента

Автор: Володимир Вівсянник

Exit mobile version