У Тернополі може подорожчати водопостачання та водовідведення

Фото з мережі інтернет

Через неперегляд тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення підприємства перебувають у кризовому стані. Із-за цього вартість послуги у Тернополі може зрости. Про це пише Файне місто з посиланням на Тернопільводоканал.

Як йдеться у поясненні підприємства, зниження якості послуг, тотальна зношеність обладнання і параліч роботи водопровідно-каналізаційної галузі України. Такі невтішні прогнози озвучують в Асоціації «Укрводоканалекологія» для понад 160 водоканалів України.

Ціни на централізоване водопостачання й водовідведення в Україні востаннє оновлювали ще у 2021 році. Тарифи розраховували на основі показників 2020 року. Відтоді ціни на витрати значно зросли. Так, лише вартість електроенергії за цей час збільшилася приблизно на 50%, – йдеться у повідомленні.

Як відзначив президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Дмитро Новицький, укілька разів здорожчали й реагенти для очищення та дезінфекції води, більшість цих засобів доводиться закуповувати закордоном. Також зросли видатки на зарплатню, паливо-мастильні матеріали, змінився розмір податків. Як наслідок, діючі тарифи в середньому по Україні покривають лише 43% всіх потреб, а збитки галузі водопостачання за два роки активної війни за оцінками Світового банку сягнули вже 11 млрд доларів.

Відповідно, підприємствам бракує коштів для повноцінного обслуговування водопровідно-каналізаційних систем, планових ремонтів, перекладання мереж. Через недостатнє фінансування працівникам водоканалів давно не переглядали розмір зарплат, що, у свою чергу, вкупі із мобілізацією провокує відтік персоналу та втрату цінних фахівців. Тому під питанням — поточна операційна робота підприємств водопровідно-каналізаційної галузі.

Якщо тарифи й далі не переглядатимуть і не знайдуть можливості компенсації економічно обґрунтованих витрат підприємств із бюджету, це призведе до вкрай негативних наслідків. Водоканали можуть просто збанкрутувати, а з технологічної точки зору на споживачів чекають інфраструктурні катаклізми, – наголосили у водоканалі.

Вже у 2024 році тарифи планували переглянути у два етапи — у квітні та липні. Але наразі зрушень у цьому питанні не сталося. Проте водоканали сподіваються, що найближчим часом рішення таки буде прийняте.

При цьому потрібно врахувати, що малозабезпечені верстви населення від перегляду тарифів захищені державою, адже їхні витрати покриватимуть кошти з бюджету. Зокрема цьогоріч на субсидії для українців виділили 50 млрд грн.

На скільки може подорожчати вода у Тернополі?

На коригування тарифівочікують і у КП «Тернопільводоканал». З 1 липня за водопостачання й водовідведення разом тернополяни мали би сплачувати 58,15 грн проти 36,7 грн (розмір чинного тарифу за 1000 л води та стоків). Користування благами водопроводу й каналізації тернополянину щомісяця обходитиметься в середньому у 145,37 грн.

Перегляд тарифів дасть можливість підприємству забезпечити належну якість послуг з водопостачання і водовідведення, повноцінно здійснювати обслуговування мереж, своєчасно локалізовувати та усувати аварійні ситуації. Також позитивне рішення НКРЕКП дозволить «Тернопільводоканалу» вчасно розрахуватися за електроенергію, виплачувати зарплати та сплачувати податки. До слова, за рахунок останніх зараз здійснюється фінансування ЗСУ, – пояснили у водоканалі.

У підприємстві наголошують й на тому, що чим довше не будуть переглядати тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, тим більший буде відсоток його росту в перспективі.

Читайте також: Інтернет-платформа для переселенців запрацювала на Тернопільщині

Exit mobile version