Консульства України припиняють надання послуг чоловікам призовного віку: МЗС оприлюднило деталі тимчасових обмежень

Фото ілюстративне

Міністерство закордонних справ України оприлюднило відповіді на поширені запитання через тимчасові обмеження у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг. Про це пише Файне місто з посиланням на пресслужбу МЗС.

Як ідеться у повідомленні, таке рішення пов’язане з новим законом щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку, який набуде чинності 18 травня. Крім того, робота консульської служби регламентується чималою кількістю підзаконних нормативних актів. 

Заяви перестали приймати з 23 квітня, це рішення – тимчасовий крок, обумовлений “необхідністю вирішення питань щодо військового обліку громадян мобілізаційного віку, які перебувають за кордоном, та розв’язання у взаємодії з іншими причетними органами державної влади технічних питань, які виникли у ході імплементації норм та положень згаданого закону”.

Всі заяви, які громадяни України подали до консульських установ до 23 квітня, розглянуть і опрацюють у повному обсязі, запевнило МЗС.

Міністерство зауважило, що тимчасово не будуть приймати лише нові заяви від визначеної в новому законі категорії громадян, оскільки строк розгляду таких заяв може перевищити час, який залишився до набуття ним чинності. 

До речі, на МЗС вже давно поклали обов’язок з ведення військового обліку – відповідні функції закордонних дипломатичних установ були визначені ще постановою КМУ від 7 грудня 2016 року.

Міністерство також підкреслило, що обмеження не застосовуються у разі, коли фактичним отримувачем послуги є не сам заявник, а його неповнолітня дитина чи підопічна особа.

Чоловіки у віці від 18 до 60 років після оновлення даних військового обліку в ТЦК із дійсними військово-обліковими документами матимуть доступ до консульських послуг згідно з законодавством у повному обсязі. Якщо особа чоловічої статі потрапить у надзвичайну ситуацію (ДТП, стихійні лиха) за кордоном, то співробітники консульської служби надаватимуть в межах законодавства необхідну консульську допомогу в повному обсязі. 

Тимчасові обмеження жодним чином не стосуються надання консульської допомоги у разі надзвичайних ситуацій з громадянами України за кордоном. Вони стосуються лише подання певною категорією громадян заяв на отримання певних консульських послуг у визначений період, – пояснило МЗС.

Чи є такі дії порушенням прав громадян України: коментар юриста

Український адвокат Ростислав Кравець у коментарі ТСН.ua зазначив, що таке рішення порушує не лише права громадян України, а й положення Женевської конвенції і міжнародні зобов’язання України.

Фактично Україна продемонструвала всьому світу, що громадяни України, які перебувають за кордоном, позбавлені її захисту. І вони позбавлені частини консульських послуг, які вони зобов’язані отримувати за міжнародними договорами, – каже юрист. 

За його словами, це дуже неприємний аргумент для військовозобов’язаних чоловіків, які планували повернутися до України. Тепер вони навряд це зроблять.

Тому, що вони бачать, що навіть за кордоном Україна намагається розглядати своїх громадян як кріпаків, а не як вільних громадян. І, по-друге, я вважаю, що ті особи, які звернуться з відповідними позовами до судових інстанцій, зокрема до міжнародних, мають всі шанси довести, що така заборона, таке тимчасове призупинення, було не співмірним із ситуацією, яка є в Україні. І фактично вона порушує права і взяті на себе гарантії дотримання прав громадянина України. Це свідчення того, що з правами в Україні вкрай важко, – зауважив адвокат.

Ростислав Кравець також додав, що ніхто не буде депортувати громадян України, навіть за порушення правил військового обліку.

Як отримати військово-обліковий документ за кордоном

Для яких консульських послуг ця норма не застосовується:

Читайте також: Мобілізаця в Україні: кого позбавлять відстрочки від служби в армії

Exit mobile version