Мобілізаця в Україні: кого позбавлять відстрочки від служби в армії

Фото з мережі інтернет

Президент Володимир Зеленський підписав закон про мобілізацію. Документ набуде чинності за місяць після офіційної публікації. Серед іншого в ньому прописано, хто не підлягає мобілізації та матиме відстрочку. А також ті, хто таку можливість втратить. Про це пише Файне місто з посиланням на АрміяInform.

Не всі студенти матимуть відстрочку

Одним з дуже популярних під час широкомасштабного вторгнення методів отримати відстрочку було навчання у професійних та вищих навчальних закладах. Адже всі студенти мали таке право. Після того, як законопроєкт набуде чинності, коло здобувачів освіти, які матимуть право на відстрочку, звузиться. Документ передбачає, що відстрочку надаватимуть лише тим, хто здобуває освіту за денною, або дуальною формою, а рівень освіти має бути вищим за здобутий раніше. Тобто ті, хто пішов на другу чи третю освіту, відстрочки не матимуть. Залишається відстрочка для докторантів і тих, кого зарахували до інтернатури.

Також серед нововведень законопроєкту — відстрочку не матимуть працівники підприємств, установ та організацій Міністерства оборони.

Кого не мобілізують?

Водночас документ передбачає і збільшення категорій військовозобов’язаних, які не підлягатимуть мобілізації. Зокрема:

Інші пункти здебільшого не є новими. Але вони зазнали певних змін. Тож, хто ще не підлягає мобілізації:

Також не підлягає мобілізації певна частина держслужбовців та силовиків. Це:

Читайте також: На Тернопільщині судитимуть колаборантку з Херсонщини за співпрацю з росіянами

Exit mobile version