Закон про мобілізацію: за які нововведення проголосували та коли вони почнуть діяти

Фото ілюстративне

Верховна Рада України 11 квітня 2024 року ухвалила в цілому законопроєкт про мобілізацію. Як повідомляє нардеп Ярослав Железняк, за ухвалення цього законопроєкту (№10449) проголосували 283 депутати, пише Файне місто.

Фото: Ярослав Железняк

При цьому, за словами нардепа, із законопроєкту було вилучено норму, яка передбачала можливість для військових демобілізуватися після 36 місяців служби.

До слова, 10 квітня 2024 року речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін повідомив, що Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки та оборони рекомендував розробити новий законопроєкт, який безпосередньо стосуватиметься питань демобілізації та ротації.

Як Рада голосувала за законопроєкт про мобілізацію

Голосування щодо фракцій за законопроєкт про мобілізацію:

Що змінює закон про мобілізацію

Підлягають мобілізації тільки за бажанням:

Запровадження базової військової служби

Скасування строкової служби. Звільнені строковики переходять у мобілізаційний ресурс відповідно до загальних правил (з 25 років). У прикінцевих положеннях законопроєкту зазначено, що базова військова служба починається з 1 вересня 2025 року

Мобілізація транспортних засобів

Комітет національної безпеки та оборони Верховної Ради затвердив положення військово-транспортного обов’язку в остаточному варіанті законопроєкту про мобілізацію. Про це йдеться в оприлюдненому висновку комітету, який опублікував народний депутат Олексій Гончаренко.

Повідомляється, що військово-транспортний обов’язок встановлюється з метою задоволення потреб Збройних Сил України на особливий період транспортними засобами і технікою. Цей обов’язок поширюється як на місцеві, центральні органи влади, підприємства та установи, так і на громадян – власників транспортних засобів.

Мобілізувати транспортний засіб можуть представники ТЦК і СП (територіальний центр комплектування і соціальної підтримки). 

Зокрема, якщо у громадянина у власності знаходиться більше одного транспортного засобу – то автомобіль (чи інший транспортний засіб) можуть мобілізувати на потреби ЗСУ. Відповідно, це не стосується тих, хто має у власності лише один транспортний засіб.

Повернення транспортних засобів власнику здійснюється протягом 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Електронний кабінет призовника

Громадяни, які перебувають на військовому обліку, можуть у добровільному порядку створити особистий електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного або резервіста.

Державна служба

Прийняття на державну службу можливе лише у разі проходження базової військової служби або військової служби (крім непридатних до військової служби).

Мобілізація засуджених

Можливість проходження військової служби за призовом засуджених осіб, звільнених від відбування покарання з випробуванням, крім тих, хто засуджений за вчинення злочинів проти основ національної безпеки України.

Надаватиметься можливість служити ув’язненим за нетяжкими статтями. Засуджені за умисне вбивство, зґвалтування, сексуальне насильство, за злочини проти основ національної безпеки не будуть мобілізовані.

Коли почнуть діяти нові правила

Тепер, коли законопроєкт ухвалено в другому читанні (в цілому), згідно з регламентом і Конституцією, документ має підписати спікер ВРУ і передати документ на підпис президенту. І після цього через місяць закон вступає в дію.

Читайте також: Черговий масштабний обстріл України: під удар потрапили обʼєкти енергетичної інфраструктури 

Exit mobile version