“Руки геть від мови!”: міський голова Тернополя виступив на захист української мови

Фото: Громадське радіо

16 липня під Верховною Радою України відбулася акція, спрямована на захист української мови. Активісти вимагали не підтримувати і зняти з розгляду проєкт закону №2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти”. Документ, внесений народним депутатом України М.Бужанським, передбачає істотні зміни до освітнього та мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі. Зокрема, відтермінувати перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, до 2023 року.

На захист української мови виступив також міський голова Тернополя Сергій Надал. У своєму дописі посадовець закликає не допустити знищення генокоду нації, адже українська мова – це основа та свобода держави.

“Наш ворог вже не біля воріт. І не на порозі нашого дому. Він – всередині. Зрадники і перевертні знову підняли руку на святе – на нашу українську мову.

 Ми бачимо як на догоду ворогу нас переконують, ніби наші діти хочуть навчатися російською. Влада пройдисвітів крок за кроком штовхає Україну у прірву “руского міра”. Українська мова – це основа нашої держави! Це наша національна безпека! Це серце України!

І року ще немає як у стінах Верховної Ради «працює» монобільшість, а головний лялькар з Кремля знову смикає за мотузочки своїх блазнів, щоб навчати українських дітей російською мовою.

Є різниця, якою мовою навчати дітей. Руки геть від української мови! Наша Мова – Наша Свобода! Слава Україні!, – зазначає Сергій Надал.

Довідково: 13 липня заступник голови фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко попросив внести до порядку денного роботи парламенту законопроєкт №2362. Нардепи “Євросолідарності” закликали українців мобілізуватися біля стін Верховної Ради 16 липня, аби не допустити прийняття цього документу. Частина депутатів “Слуги народу” заявили, що стурбовані суспільною реакцією на законопроєкт Бужанського, тому не підтримуватимуть його під час винесення до зали. Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь також виступив проти законопроєкту, – повідомляє Українська Правда.

Законопроєкт Максима Бужанського полягає у скасуванні частини закону про мови, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

Згодом Верховна Рада опублікувала прядок денний на 16 липня, в якому відсутній скандальний законопроєкт “Слуги народу” Максима Бужанського № 2362 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти”.

Комітет Верховної Ради законопроєкт Бужанського відхилив.

Читайте також: У школу треба повернути християнську етику, – міський голова Тернополя Сергій Надал

Exit mobile version