У школу треба повернути християнську етику, – міський голова Тернополя Сергій Надал

Фото svoboda.te.ua

Однією з найбільш обговорюваних тем в Україні є потреба викладання предмету “Християнська етика” в українських школах. На жаль, сьогодні Міністерство освіти виключило цей предмет із загальнообов’язкових. Проте християнську етику необхідно викладати у кожній школі. Цьому є кілька причин, – повідомив у своєму дописі міський голова Тернополя Сергій Надал.

Перше. Християнська етика дає ціннісні орієнтири. Говорячи простою мовою — людина вчиться відрізняти добро від зла, важливе від неважливого. Спільні цінності — це єдність і сила нації. Саме тому спецслужби радянського окупанта у першу чергу намагалися знищити в Україні духовність. Робили це, як через фізичне знищення священиків, найперше УГКЦ, так і через підрив довіри до духовних інституцій. Знищення духовних основ — це ідеологічна диверсія. Саме так дії на знищення духовності описували у методичках пропагандистів КДБ, – стверджував колишній працівник апарату пропаганди радянської спецслужби Юрій Безменов. Він переконував, що понад 90 % енергії та ресурсів радянської спецслужби спрямовували на знищення духовних основ у “ворожих країнах”. Нація без ціннісних орієнтирів є слабкою. Її легко розділити і знищити. Тому президент США у березні цього року спростив умови повернення християнських організацій у американські школи, де підтвердив право учнів молитися у державних школах. Це свідчить про одне – християнське виховання важливе.

Друге. Християнська етика створює основи для міцної традиційної сім’ї. Недарма один з найвизначніших синів України, який багато зробив для Незалежності і відродження духовності, Патріарх Йосиф (Сліпий) писав: “Коли родина здорова, то ціла людська спільнота процвітає. Криза родини — є кризою народу”. І справді, кожен справжній християнин розуміє, що потрібно захищати свою родину, а отже і державу. Він розуміє, що таке злочин проти нації. Він є морально стійким та добрим відповідальним громадянином. Ліві революціонери минулого намагалися знищити інститут родини фізично, стверджуючи, що у комуністичному суспільстві не потрібна родина. Сучасні “більшовики” діють більш витончено. Вони вирішили знищити християнську систему цінностей. Сьогодні їх напрямки – фемінізм, лгбт-пропаганда, боротьба з перебільшеною расовою дискримінацією, атеїзм і антихристиянська пропаганда. Українці були і є сильні своїми міцними родинами. Нація сильна, коли сильні її складові — родини.

Третє. Християнська етика формує здорову націю. Найлегше захопити того, хто хворий не лише духовно, але й фізично. Однією з найбільших проблем сучасного суспільства є алкоголь, наркотики, погані звички, що руйнують людський організм. Християнська етика — це також про фізичне здоров’я. Добрий християнин буде дбати про здоров’я. Такі люди менш схильні до шкідливих звичок. Найперше йдеться про нашу молодь. Вона буде здоровою і фізично і морально, якщо отримає добрі основи. Більшість спортивних товариств минулого, що виховали еліти для визвольного руху першої половини 20-го століття, постали на основі міцного християнського виховання. “Пласт”, “Сокіл”, “Січ” так чи інакше були пов’язані з етикою доброго християнина. І в нинішніх реаліях християнська етика сприяла б вихованню здорового покоління.

У тернопільських школах предмет “Християнська етика” викладається факультативно. Але, на моє тверде переконання, якщо ми хочемо майбутнього для українців та України, то християнська етика має бути у кожній українській школі. Усі розмови противників християнської етики — це критика неомарксистів, які починають з примарної картинки рівності де нема різниці між чоловіками і жінками, націями і мовами, де немає історичної спадщини, немає традиційної родини, немає особистості, немає нації, а є лише маса, яка живе сьогоднішнім днем у власне задоволення. Комуністи вже один раз обманули людство ідеями рівності і свободи – все закінчилось червоним терором, Голодомором і Гулагами. Хочу вірити, що цього разу ми зупинимо комуністичний реванш, який робиться руками новітніх лібералів”, – йдеться у дописі.
Exit mobile version