Відпустки, соцвиплати і свобода слова в соцмережах: Рада ухвалила законопроєкт про пільги військовим і поліцейським

Ілюстративне фото з мережі Інтернет

Верховна Рада України 21 березня ухвалила проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист (реєстр. №10313). Він посилює соціальний захист військових та працівників поліції. Про це пише Файне місто з посиланням на Верховної Ради України.

Цей Закон забезпечує права військовослужбовців на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, права поліцейських на одноразову грошову допомогу у разі загибелі, визначення втрати працездатності.

Метою Закону є удосконалення механізмів забезпечення деяких прав військовослужбовців, зокрема, на інформацію, медичне забезпечення, відпустки, визначення втрати працездатності, правового регулювання інших питань, пов’язаних із реалізацією прав військовослужбовців та військових посадових осіб під час проходження військової служби. Окрім того, передбачено забезпечення прав поліцейських на одноразову грошову допомогу у разі загибелі (смерті) та визначення втрати працездатності, — йдеться в повідомленні.

Законопроєкт передбачає можливість для військовослужбовців перебувати на лікуванні до 12 місяців, зокрема за кордоном, та без потреби через 4 місяці проходити ВЛК

Соціальні виплати

Військовослужбовці ЗСУ мають право отримати одноразову відпустку при народженні дитини зі збереженням грошового забезпечення в повному розмірі.

У законопроєкті також визначили “розмір одноразової грошової допомоги, що виплачується у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби, не може становити менше ніж 15 000 000 гривень“.

Заборона дискримінації

Крім того, впроваджуються норми проти дискримінації за статтю та проти сексуального домагання. Йдеться про “забезпеченням рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, недопущенням насильства за ознакою статі, сексуальних домагань, правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості”.

Що ще додали

Також відхилено норми щодо додаткового надмірного регулювання ввезення гуманітарної допомоги.

«Воно має здійснюватися відповідним законодавством, а протягувати обмеження під красивою вивіскою „соціального забезпечення військових“ є хибним та неприпустимим. Комітет відхилив всі норми, які стосувалися цього питання, — повідомила член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

За Законом також не можуть бути військовими капеланами — священники УПЦ МП.

Також у цьому документі зазначено, що військовослужбовці матимуть ті ж права на свободу слова в медіа та соцмережах, що й інші українці. 

Читайте також: На Тернопільщині навчатимуть професій для відбудови країни

Exit mobile version