Армія після вишу: випускникам 2020 року дозволили отримати відстрочку від призову (Відео)

Фото: Файне місто

На Тернопільщині обговорили особливості цьогорічної призовної кампанії. Йшлося, зокрема, про пошук консенсусу між військовими комісаріатами та особами, які після закінчення освітнього закладу мають намір продовжувати навчання у вишах. Про зміни для призовників та випускників 2020 року розповів перший заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Дем’янчук.

Насамперед зазначимо, що в Україні під призов підпадають чоловіки від 18 років до 27 років, та ті, хто не має права на звільнення або відстрочку. При цьому хлопців віком 18-19 років призивають за бажанням, за письмовою заявою. Для тих, кому вже виповнилося 20 років, але ще не 27, служба у Збройних Силах є обов’язковою, якщо немає права на відстрочку чи звільнення.

Як повідомив Ігор Романович, у цьогорічну призовну кампанію пандемія коронавірусу внесла значні корективи. Запровадження карантинних заходів призвело не лише до перенесення строків призову, а й до ряду інших змін.

У нас є пандемія Covid-19 і це відображається у всіх наших життєвих процесах. У зв’язку з запровадженням карантинних заходів призовну кампанію було продовжено. Згідно з Указом Президента України від 23 березня 2020 року №103 перенесено строки проведення чергового призову громадян на строкову військову службу з квітня-червня на травень-липень цього року. Через це скалалася ситуація, що випускники, які закінчують у червні-липні заклади освіти, підлягають призове на строкову військову службу. Це, у свою чергу, може призвести до порушення конституційних прав українців на здобуття наступного ступеня освіти.

Ми повинні врахувати ці особливості та організувати практичну взаємодію на рівні ОДА, РДА, місцевих рад, військових комісаріантів та місцевих закладів освіти. Спільно вирішити проблеми щодо питань призову на військову службу осіб, які у червні-липні цього року закінчують навчання та планують продовжити його надалі”, –– каже перший заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Дем’янчук.

За словами Ігоря Дем’янчука, згідно з листом Президента України від 7 липня 2020 року, призовні комісії всіх рівні зобов’язані провести ретельне вивчення зазначеної категорії призовників. Долучити до особових справ їх заяви щодо продовження навчання для здобуття наступного ступеня освіти, відповідні відомості-довідки з органів освіти і науки та закладів освіти.

Міністерство освіти і науки надало відповідні роз’яснення Приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти щодо попередньої реєстрації вступників, які планують продовжити своє навчання, але підлягають призову. Попередня реєстрація дозволить таким вступникам отримати документальне підтвердження про свої наміри і на підставі довідки отримати відстрочку до 1 жовтня 2020 року.

“Досягнуті домовленості дозволять вступникам скористатись своїм конституційним правом на продовження навчання – пройти необхідні вступні випробування та подати заяви на вступ”, – зазначив т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.

Більш детально про цьогорічну призовну кампанію дізнавайтеся у нашому відеоматеріалі.

Читайте також: Аби до Тернопільського ставу не потрапляли шкідливі скиди, стічні труби забетонують.

Exit mobile version