Тернопільські лікарі вперше в Україні видалили злоякісну пухлину серця методом аутотрансплантації (Фото)

Фото: Департамент охорони здоров'я Тернопільської ОВА

У Тернопільській обласній клінічній лікарні провели унікальну операцію. Медики вийняли серце з грудної клітки пацієнта, щоб повністю видалити пухлину. Таку операцію виконали вперше в Україні. Про це пише Файне місто з посиланням на Департамент охорони здоров’я Тернопільської ОВА.

Операція з видалення пухлини тривала 13 годин. Йдеться про саркому задньої стінки лівого передсердя методом аутотрансплантації. Допоки лікарі видаляли пухлину, життя пацієнта забезпечував апарат штучного кровообігу.

Пацієнтом був 45-річний військовослужбовець. Чоловік отримав поранення на фронті і пережив високу ампутацію ноги. Лікарі діагностували у нього важку мітральну недостатність.

До нас у відділення військовослужбовця направили на планову рутинну операцію. Під час діагностики ми бачили певну масу, яку ми сприйняли як тромботичну, у лівому передсерді. Коли ж почали операцію, виявили пухлину. Взяли гістологію і вирішили не продовжувати планову операцію, тому що до такого масштабного втручання потрібно було підготуватися, — розповідає завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології Володимир Мороз.

Підготувавшись, лікарі прооперували пацієнта. Володимир Мороз розповідає, що операція відбувалася у два етапи. Спочатку медики вийняли серце з грудної клітки пацієнта, видалили частини пухлини, які залишилися у грудній клітці. Опісля сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарду, вшивши в нього всі легеневі вени. Другим етапом була робота з серцем.

Саркома вразила мітральний клапан серця і частину лівого передсердя, які були вражені саркомою, тому ми видалили їх. Після цього ми відновили геометрію лівого передсердя теж за допомогою бичачого перикарду та встановили новий мітральний клапан, — каже кардіохірург.

Післяопераційний період був складний. Проте, зараз стан пацієнта задовільний, його виписали з медзакладу. Зараз він перебуває у Києві з сім’єю. А також проходить реабілітацію та спецлікування.

Читайте також: Батьки Давида Ревнюка з Тернополя просять небайдужих людей про допомогу (Реквізити)

Exit mobile version