Терміново шукають донора тромбоцитів для 6-річної дитини у Тернополі

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

У Тернополі терміново шукають донорів тромбоцитів для 6-річного Матвійка. Хлопчик перебуває в онкогематологічному відділенні дитячої міської лікарні, де проходить лікування гострого лімфобластного лейкозу. Про це пише Файне місто з посиланням на благодійний фонд “Живи”.

Для успішного лікування онкозахворювань вкрай важливо всі протоколи хіміотерапії проводити вчасно. Проте через низькі тромбоцити в онкохворого її проведення відтерміновується і це може мати негативний вплив на лікувальний процес, – пише авторка Лілія Домарацька.

Зокрема, стати донорами просять чоловіків віком 20-45 років із третьою групою крові з негативним резусом. Кров можна здати на станції переливання крові, що на вул .Клінічній, 8.

Контактні особи: 0988128938 – Юлія, мама хлопчика.

Яка процедура донації тромбоцитів

Процедура здавання тромбоцитів переважно займає два дні (в термінових ситуаціях це робиться за один день) та вимагає більшої участі донора, ніж при даванні крові на еритроцитарну масу. В перший день донор проходить обстеження, а на другий – безпосередньо здає тромбоцити. Обстеження відбувається на станції переливання крові.

Перед обстеженням не можна вживати їжу. На наступний день вже будуть відомі результати аналізу. Якщо протипоказань до донорства не виявлено, можна домовитись про дату здавання тромбоцитів з урахуванням того, що результат аналізу дійсний протягом 5 діб. Процедура тромбоцитоферезу займає приблизно півтори години.

Донора підключають до сепаратора крові. Всі фільтри та обладнання при цьому разового використання. З вени апарат забирає кров, відфільтровує та залишає тільки тромбоцити і невелику кількість плазми крові, яка необхідна для підтримання тромбоцитів у життєздатному стані, а всі інші компоненти крові відразу повертаються донору. Тромбоцитарна маса забирається в об’ємі приблизно 200 мл, при цьому для адекватного проходження процедури донору вводиться невеликий об’єм розчину антикоагулянту для запобігання згортання крові у голці системи для забору. Процедура цілком безпечна для донора, так як є автоматизованою і відбувається після аналізу крові на рівень тромбоцитів, що виключає негативний вплив на процес згортання крові у донора, який забезпечується цими клітинами.

Читайте також: На Тернопільщині запрацював перший ЦНАП для людей з порушенням слуху (Фото)

Exit mobile version