Унікальну операцію провели 9-місячній Тетянці з Тернополя (Фото)

В Охматдиті врятували 9-місячну Тетянку з Тернополя. Дівчинці провели унікальну трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одномоментною корекцією вади серця. Про це пише Файне місто з посиланням на Міністерство охорони здоров’я.

Як йдеться у повідомленні, Тетянка народилася в Тернополі у лютому 2023 року з вродженою вадою серця, яку діагностували ще в утробі матері. Після народження у дівчинки виявили ще й захворювання, що спричиняє печінкову недостатність. Батьки дівчинки шукали порятунку в багатьох лікарнях, проте не скрізь могли допомогти Тетянці, а дехто радив звернутися до закордонних клінік. У 3-місячному віці вона потрапила до столичного Охматдиту, лікарі якого дали довгоочікувану надію.

Фото: МОЗ

У 9 місяців Тетянка мала порушення розвитку, що загрожували життю. Кожне з них можна було коригувати в різний час і спосіб, а одночасне хірургічне втручання було ризиковим. Однак без операції дівчинка не мала шансів на життя.

Спеціалісти організували консиліум і прорахували всі можливі варіанти оперативного втручання: оцінили ризики і вирішили поєднати дві операції так, щоб не нашкодити маленькій пацієнтці. Операція – унікальна: з одномоментною корекцією вади серця та трансплантацією печінки від донора – мами, – йдеться у повідомленні.
Фото: МОЗ

Такий варіант трансплантації печінки з одномоментною корекцією вади серця лікарі виконували вперше в Україні.

Майже добу – 23 години – за життя маленької Тані боролися неймовірні команди спеціалістів: медики з Центр дитячої кардіології і кардіохірургії, спеціаліст з Національний інститут раку, хірурги-трансплантологи, анестезіологи-реаніматологи, трансфузіологи, діагности, лабораторна служба, медсестри та інші фахівці НДСЛ «Охматдит». А життєдіяльність дитини до операції підтримувалась у відділенні інтенсивної та еферентної терапії гострих інтоксикацій, – зазначили у міністерстві.
Фото: МОЗ

Зараз життєрадісна дівчинка почувається набагато краще, постійно посміхається та вже готується до повернення додому.

Фото: МОЗ

Бажаємо Тані та її мамі Олі, яка віддала частину своєї печінки для порятунку донечки, бути здоровими та щасливими!

Читайте також: Різдвяну казку створили у Церкві Різдва Христового в Тернополі (Відео)

Exit mobile version