Різдвяну казку створили у Церкві Різдва Христового в Тернополі (Відео)

Фото: Файне місто

Одну з найдавніших церков Тернополя оригінально прикрасили до різдвяно-новорічних свят. Кафедральний собор Різдва Христового або Церква Різдва Христового милує око всіх прихожан, пише Файне місто

Собор увібрали у святкові шати: прикрасили свіжими гілками ялини, гірляндами, ялинковими іграшками і сніжинками. Детальніше те, як оздобили храм, можете переглянути у відео.

Нагадаємо, на місці сучасної стояла дерев’яна церква, знана як Середня (згоріла наприкінці XVI ст.). На цьому місці кам’яну споруду будували від липня 1602 до вересня 1608 року. Фундатори — ктитори С. Григорович, В. Ігнатович, будівничий Леонтій, парафіяни міста. У камені, вмурованому над входом до церкви, згадані імена:

Храм освячений у день Різдва Христового 1609 р. За переказами, у церкві молився гетьман Богдан Хмельницький. Згодом перебудували бабинець, утворили 2 поверхи, відокремивши приділ Святої Трійці в окрему церквицю, що згадана у грамоті єпископа Йосифа Шумлянського (1668 року). Тоді прибудували бастіони, перехідні галереї.

Сучасного вигляду церква набула після 1937 р., коли у вівтарній частині вибили для кращого освітлення 2 вікна, дещо змінили форму головного купола, оновили розпис.

Під час Другої світової війни храм не зазнав значних руйнувань. У 1958 знесли кам’яну загорожу, дзвіницю, не зберігся хрест жертвам Пошесті холери (1770).

Святинею храму є чудотворна ікона Божої Матері.

Читайте також: Водохреще-2024: традиції, прикмети та правила пірнання

Exit mobile version