Водохреще-2024: традиції, прикмети та правила пірнання

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Цього року християни східного обряду в Україні вперше офіційно відзначатимуть Водохреще за новоюліанським календарем – 6 січня. Вважається, що вода у свято стає святою і здатна очищати тіло та душу від хвороб. Яких правил слід дотримуватися у цей день та які існують традиції – далі у матеріалі Файного міста.

Вранці 6 січня у храмах відбувається святкове Богослужіння. Після цього віряни йдуть до водойм, де священник освячує воду. Вдома за стіл першим сідає господар і перед гостиною всі спочатку випивають ковток освяченої води, оскільки вона має найбільшу силу саме тоді, коли її п’ють натще.

Вода на Водохреще символізує очищення та початок життя. Віряни набирають воду після освячення та зберігають вдома. Цікаво, що така вода не псується протягом всього року.

Набрати освяченої води можна як у церкві, так і у водоймі. Традиційно у водоймі вирубується ополонка у вигляді хреста. Також хрест встановлюють над нею. Дехто з вірян пірнає в ополонку, щоб очиститися від гріхів. Лікарі не рекомендують це робити без відповідної підготовки, адже можна нашкодити своєму здоров’ю. 

Існує така думка, наприклад, у фахівців з історії українського православ’я, що в традиції українського народу ніколи не було звичаю масового пірнання в ополонку, а були поодинокі випадки. І що хрещенські пірнання в наш час виникли з радянських традицій моржування і, може, навіть спеціально, аби десакралізувати релігійне свято. Але вибір за кожним, хто святкує.

Як правильно купатися на Водохреще, щоб не захворіти

Купання в холодній воді може зашкодити здоров’ю. Різке занурення в холодну воду створює велике навантаження на серце, підвищує кров’яний тиск, частішає пульс. Перед зануренням в ополонку обов’язково потрібно проконсультуватися з лікарем, який скаже чи витримає організм таке навантаження.

До таких стресів організм повинен готуватися поступово. І дозволити собі це можуть тільки виключно здорові люди. Лікарі рекомендують загартовуватися протягом року і починати з води кімнатної температури поступово понижуючи градус. Якщо ж ви цього не робили, почніть хоча б приймати контрастний душ за два тижні до свята.

Окрім цього, завжди майте під рукою теплий і сухий одяг, капці і рушник. Вживати алкоголь до і після купання – категорично не можна. До купання він провокує швидке розширення судин, що загрожує замерзанням, а після — є великим навантаження на організм.

Кому не можна занурюватися в ополонку?

Існують захворювання, при яких занурюватися в ополонку категорично протипоказано, тому що це може привести до летального результату. До таких відносять:

Традиції та звичаї на Водохреще

На Водохреще заведено вирізати ополонку у формі хреста в льоді на водоймах. Священники освячують воду на річках і озерах, після чого віряни поринають у воду, наслідуючи Христа. Також з освячених ополонок набирають воду – віряни переконані, що вона має цілющу і очищувальну силу.

Крім самого купання, є ряд традицій та звичаїв, які відрізнялись від регіону до регіону. До прикладу, в деяких місцевостях Поділля та в Гуцульщині в цей день святили «трійцю» — три свічки, зв’язані квітчастою хусткою, намистом і барвистими стрічками. До цього ще додають пучки червоної калини та сухих квітів — безсмертників, або васильків. З «трійцею» йдуть на «Йордань» переважно жінки і дівчата. Під час Богослужіння «трійця» запалюється від свічок, що горять на престолі. Коли вода вже посвячена, то перед тим, як іти додому, «трійцю» гасять, занурюючи свічки в ополонку, де відбувалося свячення води.

Читайте також: У Чорткові народилися 7 дітей у перші дні нового року

Exit mobile version