Другий Святий Вечір: що готувати і як святкувати

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

Цього року українці вперше офіційно відзначать другий Святий Вечір, який ще називається Голодною кутею, за новоюліанським календарем. Це свято припадає на переддень Водохреща — 5 січня. Про його традиції та особливості «голодної вечері» — далі у матеріалі Файного міста.

Називається кутя «голодною» тому, що у цей день заведено постити. З самого ранку віряни нічого не їдять, потім влаштовують скромну Святу вечерю і далі утримуються від їжі, аж поки не освятять в церкві воду.

З настанням темряви розпочинався ще один цікавий ритуал. Родина виносила з дому «дідуха» й вщент спалювала його десь у саду чи на городі, адже попіл вважали корисним для майбутнього урожаю. Ця традиція — своєрідний ритуал прощання з зимою та закликання весни, адже проминула вже добра половина холодної пори.

Що готувати на другий Святий вечір

Вечеря складалась лише зі скромних пісних страв — простої куті, вареників, узвару. Сідали вечеряти усією родиною, як зійде на небі перша зірка. Моляться, та починають і закінчують трапезу із ложки куті. Якщо залишки страви не з’їли під час вечері — їх відносять курям чи іншій худобі, щоб ті були здорові і краще плодились. В пусту ж миску від куті кладуть ложки кожного, хто їв за столом та шматочок хліба, щоб був урожай.

У центрі столу – як і на Різдво – кутя та узвар. Однак кутя на Водохреще має бути голодною, тобто приготовленою із зерен пшениці, без масла та вершків, лише з додаванням маку або родзинок та цукру без безлічі додаткових інгредієнтів (сухофруктів, горіхів, цукатів, меду).

Узвар – тобто відвар із сушених яблук, груш, слив, вишні, кураги, родзинок – символізує живу воду, яка очищує душу та тіло. Такий напій має не тільки неповторний смак, але й неймовірну користь. Крім традиційних сухофруктів, до нього можна додати заморожені ягоди – щоб отримати гарний колір напою, сушену шипшину, цукор або мед.

Також на стіл подають пісний борщ – приготовлений без бульйону та м’яса. Деякі господині додають до нього квасолю, гриби або так звані грибні вушка – невеликі пельмені із тіста з грибною начинкою.

Ще одна традиційна страва на Водохресний Святвечір – вареники. Найчастіше роблять їх із картоплею та грибами, капустою або солодкі варіанти (з фруктами та ягодами).

Однією з основних страв на Водохреще здавна вважалися голубці з овочами та рисом. На сьогоднішній день можна приготувати різні варіації пісних голубців, наприклад, з листя савойської капусти та начинкою з філе судака.

Так як на столі повинні бути тільки пісні страви, замінити м’ясо можна на різні ситні страви з грибів, овочів і бобових. Це може бути грибна підлива, запечена картопля або горохова каша.

Також за старих часів на стіл ставили багато різних видів випічки: різноманітні пироги, оладки, млинці та обрядове печиво “Хрести” – сьогодні можна обмежитися одним або двома видами. До речі, з цим печивом пов’язано безліч прикмет. Наприклад, якщо “хрести” недопеклися або пригоріли, то вони принесуть смуток, душевні травми, хвороби – тому таке печиво не можна подавати до столу, а краще згодувати птахам. Якщо – навпаки, добре пропечені, жовто-рожеві, то найближчий рік у сім’ї пануватимуть добробут, а її члени будуть здорові та щасливі. А якщо людині попався “хрест” з надломами та тріщинами, то він пророкує зміни у долі, труднощі.

Деякі господині також ставлять на стіл у Другий Святвечір рибні страви, а вже на саме Хрещення – 6 січня – пригощати гостей можна різними закусками та основними стравами з м’яса та птиці, зокрема, запеченим поросям та домашніми ковбасами.

Не можна подавати на стіл парну кількість страв, краще відмовитися в цей день від алкоголю. Різні екзотичні страви та тропічні фрукти також під забороною.

Заборони Другого Святвечора

На Другий Святвечір християнам заборонено вживати їжу протягом усього дня. Однак, крім цього, є ще ряд речей, які заборонено робити на Голодну кутю:

  1. У цей день заборонено прати будь-які речі. Це пов’язано з тим, що раніше господині полоскали білизну у ріці. Саме на Голодну Кутю вода у річці ставала свяченою, як і будь-яка вода у домі чи надворі.
  2. Не можна лаятися з родиною та близькими людьми. Якщо в домі на Святий вечір будуть пролиті сльози, то варто чекати нещастя на весь рік.
  3. На Другий Святий вечір заборонено запрошувати померлих до столу. На перший Святвечір на стіл кладуть додаткове столове приладдя для тих, хто вже помер, а також дмухають своє місце, щоб не сісти на гостя з потойбіччя. На Голодну кутю цього робити не можна, щоб померлі не залишались на весь рік і не шкодили живим.
  4. Також не можна класти ложку на стіл, не закінчивши вечері, і вставати з-за столу раніше за інших членів родини. Якщо порушити заборону, то весь рік проведете далеко від дому і ніяк не знайдете собі місця в цьому світі.

Також, в цей день не можна кликати курей надто голосно. Бо як почує це сусідка, то може наврочити й птахи не будуть нестись. Хоча походження подібних забобонів саме у цей день — не відоме.

Читайте також: У Чорткові народилися 7 дітей у перші дні нового року

Exit mobile version