У Тернопільській області зафіксували найбільше випадків кору

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

За 11 місяців 2023 року в Україні зафіксували 55 випадків захворювання на кір. Найбільше хворих виявилось в Тернопільській області. Про це пише Файне місто з посиланням на Міністерство охорони здоров’я України.

Випадки кору медики реєстрували у 13 областях та столиці. Найбільше у Тернопільській області – 12 випадків, у м. Києві – 10 та сім – у Львівській області. Серед тих, хто захворів у 2023 році, – 31 дитина віком до 17 років. 

У МОЗ повідомляють, що цьогорічні показники перевищують минулорічні. Протягом 2022 року було зареєстровано усього 11 випадків захворювання. Усі захворілі отримали необхідну медичну допомогу, летальних випадків не зареєстровано.

Ситуація із кором у світі залишається напруженою, у Румунії на початку місяця оголосили про епідемію кору, в кількох країнах фіксують спалахи та підвищення рівня захворюваності. В Україні було зафіксовано 5 точкових спалахів кору протягом 2023 року, які вдалося локалізувати і які не переросли у масові захворювання. Зокрема, на запобігання спалаху кору в країні влітку в межах загальнонаціональної кампанії з “наздоганяючої вакцинації”  надолужили вакцинацію 153 тисячі дітей, які внаслідок війни, зміни місця проживання або інших обставин пропустили планові щеплення. Водночас майже 30% запрошених не з’явилися на вакцинацію через виїзд або тимчасове проживання за кордоном, – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін

Він зауважив, що якщо дитина пропустила щеплення або на момент звернення до лікаря мала протипоказання, слід звернутись до лікаря повторно та скоригувати вакцинацію. Вакцина є у всіх областях.

Довідка

Кір — це гостре вірусне захворювання, що супроводжується запальним ураженням верхніх дихальних шляхів, висипом і поширенням токсинів, що продукуються вірусом, по всьому організму. Це одне з найзаразніших інфекційних захворювань: 9 із 10 невакцинованих людей ризикують захворіти після контакту із хворим. Найбільш вразливі до інфекції діти, які не мають щеплень. Період від інфікування до появи симптомів становить 10–12 днів. Потім з’являються ознаки захворювання: висока температура, нежить, сухий кашель, діарея та блювання. Серед ускладнень кору – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть. 

 Спалахи кору — циклічні і повторюються приблизно раз на п’ять років.

Читайте також: Яка відповідальність чекає на українців за неявку до військкомату за новим законопроєктом?

Exit mobile version