Тернопільські лікарі вперше виконали новітню кардіохірургічну операцію (Фото)

Фото: Тернопільська обласна клінічна лікарня

Медики Тернопільської обласної клінічної лікарні разом з кардіохірургами Києва вперше виконали транскатетерну імплантацію аортального клапана. Фахівці прооперували двох пацієнток з важкими супутніми патологіями. Про це пише Файне місто з посиланням на Тернопільську обласну клінічну лікарню.

Хірургічні втручання провели команда лікарів із відділень інтервенційної радіології, кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні та відділення мініінвазивної кардіохірургії клініки для дорослих центру дитячої кардіології та кардіохірургії міста Київ. В обох пацієнток було критичне звуження аортального клапана та важка супутня патологія. До того ж, обоє жінок — поважного віку.

Одна з них має важке викривлення хребта, внаслідок якого анатомічно складне положення серця, аорти та інших внутрішніх органів. Це практично унеможливлювало виконання заміни клапана іншим доступом окрім трансапікального, що, власне, було й проведено, — пояснює завідувач відділенням інтервенційної радіології, кардіології та реперфузійної терапії Богдан Маслій.

Лікар розповідає, що суть операції полягає в тому, що на працюючому серці виконується невеликий отвір, на якому через трубку-катетер по провіднику вводиться згорнутий клапан. Позиціонування контролюється як рентгенівським зображенням, так і черезстравохідним ультразвуковим датчиком. Після імплантації хірург затягує вузол навколо отвору і вшиває рану. Тож крововтрата при такому лікуванні є мінімальною.

Також він зауважив, що Тернопільська обласна клінічна лікарня вже має досвід імплантації шести аортальних клапанів через стегнову артерію. Тепер ж освоїли і цю методику, яка має свої переваги для певної групи пацієнтів.

Читайте також: Тернопільські медики врятували жінку з туберкульозним ураженням хребта (Фото)

Exit mobile version