З Тернополя до США намагались вивезти цінну скам’янілість, якій понад 160 мільйонів років

Фото: Державна митна служба України

Працівники Київської митниці затримали ексклюзивну скам’янілість юрського періоду віком близько 161-165 млн років при спробі незаконно переслати її за кордон. Про це пише Файне місто з посиланням на Державну митну службу України.

Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, його скерували до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразку до культурної цінності.

Фото: Державна митна служба України

Як визначили експерти, цей «камінець» – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З позиції палеонтолога, це – ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік – близько 161-165 млн років, – йдеться у повідомленні.

Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість. Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Фото: Державна митна служба України

На порушника склали протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучили до рішення суду.

Читайте також: Мешканця Тернопільщини судили за те, що показував статевий орган неповнолітнім 

Exit mobile version