У Тернополі пересадили дві нирки від одного донора (Фото)

Фото: Тернопільська обласна клінічна лікарня

У Тернопільській обласній клінічній лікарні провели дві операції з пересадки нирок чоловіку та жінці від одного донора. Трансплантацію зробили у відділенні кардіохірургії і трансплантології. Про це пише Файне місто з посиланням на пресслужбу лікарні.

Донором органів стала жінка, яка мала пухлину головного мозку, що спричинила важкий крововилив. Відтак, лікарі Теребовлянської міської лікарні констатували смерть головного мозку. Родичі дали згоду на використання органів задля трансплантації. Завдяки цьому вдалося врятувати життя двом пацієнтам молодого віку.

У пацієнтів були хронічні захворювання нирок, обоє перебували на гемодіалізній терапії. Це означає, що їх власні нирки вже практично не функціонували, їх роботу тричі на тиждень виконував апарат “штучної нирки”, — розповідає лікар-трансплантолог Олександр Кіт.

За словами лікаря, хронічна хвороба нирок – повільно прогресуюче захворювання. Обидвоє пацієнтів хворіли давно, поки у них не настала термінальна ниркова недостатність.

Обоє реципієнтів періодично лікувалися у відділенні нефрології, а згодом знаходилися на програмному гемодіалізі у нашій лікарні. За рекомендацією нефролога та лікаря-трансплантолога ТОКЛ стали на лист очікування щодо необхідності трансплантації органів. Пересадка нирок – це був єдиний метод покращити їм якість життя, — зазначила трансплант-координаторка закладу Ірина Довга.

Пацієнтів уже виписали додому. Зараз вони спостерігаються у свого лікаря-трансплантолога обласної лікарні.

Читайте також: Тернопільські медики врятували юнака, якого 4 роки мучила недуга (Фото)

Exit mobile version