На Тернопільщині зафіксували сказ: у загрозливій зоні пів міста і 3 села

Фото ілюстративне з мережі Інтернет

У Чортківській громаді на Тернопільщині підтвердили випадок сказу у собаки. В результаті спецкомісія визначила загрозливою зоною 2 мікрорайони у Чорткові, 3 села поблизу та прилеглі ліси і поля. Про це пише Файне місто з посиланням на Чортківську міську раду.

Як зазначили у міськраді, тварина мешкала на території одного із приватних підприємств у с. Горішня Вигнанка. Собака проявляла агресію щодо свого виводку, також агресивно поводилась до працівників підприємства. Наступного дня пес помер.

Ветлікарі провели епізоотичне обстеження: відібрали аналізи та направили на експертизу. За результатами дослідження підтвердили захворювання собаки на сказ, – йдеться у повідомленні мерії.

На засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії визнали загрозливою зоною щодо сказу тварин мікрорайони Калічівка та Синяково у Чорткові, а також с. Пастуше, с. Переходи, с. Горішня Вигнанка з прилеглими до них угіддями, лісовими та польовими масивами. Також рекомендували жителям, що проживають на цих територіях, зробити безплатні щеплення від сказу своїм домашнім тваринам.

Для безкоштовної вакцинації необхідно звернутись до Чортківської районної державної лікарні ветеринарної медицини, а саме до ветеринара Романа Вербіцького за адресою: м. Чортків, вул. Кн. В.Великого, 10. Телефон для інформації – 097-605-20-84.

Довідка

За даними Центру громадського здоров’я України, сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким ушкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку.

Сказу можна повністю уникнути, якщо після укусу людина отримає необхідну медичну допомогу. Курс антирабічних щеплень призначають у разі ймовірного або наявного інфікування людини, після визначення приналежності випадків укусів до певних категорій контакту згідно з рекомендаціями ВООЗ. Самовільно припиняти лікування чи порушувати режим поведінки під час нього неприпустимо!

Читайте також: Сусіди врятували чоловіка з палаючої квартири на Тернопільщині 

Exit mobile version