Викрадені реліквії синагог Тернопільщини опинились в московському музеї (Фото)

Викрадені двері з Чортківської синагоги на своєму місці та в експозиції московського музею // Фото: ГО "Україна Інкогніта"

Викрадене майно синагог Тернопільщини помітили у Єврейському музеї в москві. Злодії-колаборанти працювали над викраденням ще з 2014 року. Про це повідомляє Файне місто з посиланням на дослідження ГО “Україна Інкогніта”

Як повідомляє організація, синагоги у Чорткові та Підгайцях пограбували на замовлення головного рабина росії Берл Лазаря. У Чорткові зникли трьохсотлітні різьблені двері, а у Підгайцях — барокове білокам’яне різьблене оздоблення ніші з молитовної зали та різьблена таблиця з написом «Це ворота Господа — праведні ввійдуть через них» (Псалом 118), що прикрашала вхід до божниці.

Спроба з’ясувати обставини, чи немає зв’язку між крадіжкою трьохсотлітніх дверей в Чорткові, та зникненням майже чотирьохсотлітнього різьбленого оздоблення в Підгайцях увінчалася успіхом. Таблиця, що донедавна прикрашала вхід до пам’ятки архітектури національного значення, дійсно знайшлася в експозиції московського музею. Що цікаво, вкрадена реліквія з Підгайців там виставлена поруч із вкраденими дверима синагоги в Чорткові.
Великі кам’яні блоки – таблиці й елементи оздоблення вкрали, вірогідно, коли вже йшла війна. Їх доправили у Москву, причому, виставили не на тимчасовій виставці, а в основній експозиції МІЄР, — пише “Україна Інкогніта”.

Важкі кам’яні блоки вирвали “по живому”, завдавши тим самим величезної фізичної шкоди будівлі, поклали маніпулятором у вантажівку і вивезли з України.

Обрамлення ніші до та після розкрадання // Фото: ГО “Україна Інкогніта”

Голова ГО «Україна Інкогніта» Роман Маленков зазначив, що громадська організація обов’язково звернеться, щодо  викрадення реліквій із пам’ятки національного значення і перевезення їх на територію Росії, у правоохоронні органи, Міністерство культури та інформаційної політики і Міністерство закордонних справ. Також буде звернення й до Посольство Ізраїлю, –  бо йдеться про паплюження та мародерство об’єктів єврейської культурної, історичної та духовної спадщини.

Читайте також: Майже 400 старовинних монет намагалися нелегально вивезти з України (Фото) 

Exit mobile version