Перегнали із США близько 270 авто для військових: історія волонтерста Володимира Діденка з Чорткова (Фото)

Фото: Чортківська міська рада

Чортків’янин Володимир Діденко – один з тих, хто не залишився осторонь, коли росія вдерлася до України. Він разом з однодумцями організували волонтерський рух і допомагають нашим хлопцям. Про це пише Файне місто з посиланням на Чортківську міську раду.

Володимир наголошує, що війна в Україні розпочалася не 24 лютого 2022 року, а ще у 2014 – коли російські військові забрали Крим та влаштували кровопролиття на території Сходу України.

Для України війна з росією розпочалась ж у 2014 році. Ми вже тоді об’єднувались, збирали гроші, купляли форму, взуття, шоломи, рукавиці, наколінники, налокітники, рюкзаки. Спершу люди були дуже активними, а потім з часом всі звиклись із війною… Та ворог цей час не спав, готував новий удар. Тож 24 лютого для нас все розпочалось знову, — каже чоловік.
Фото: Чортківська міська рада

Володимир Діденко зі своїм братом Романом, Сергієм Коником та Віктором Москалюком вирішили, що будуть займатись виключно автомобілями. Бо якщо братись за все відразу – то результату ніде не видно.

Кожна поїздка мені обходиться в 10-12 тисяч доларів: квитки з США до Польщі, проживання там, допоки шукаємо авто, заправляємо їх, доставляємо до кордону. Скільки загалом купили?.. Нещодавно підрахували – йдеться десь про 270 автомобілів, з них майже два десятки машин швидкої допомоги. Лише під час крайньої поїздки купили 24 машини і лафету, — зізнається чорків’янин.
Фото: Чортківська міська рада

Дописи про благодійні кошти на авто для захисників житель Тернопільщини публікує в соціальних мережах.

Трішки назбирали, але того очевидно недостатньо. Що робити далі? Беру телефон, відкриваю книгу контактів і дзвоню усім по черзі. За нагоди запрошую їхати зі мною до Польщі в пошуках авто. Як показав досвід, це найбільш дієвий спосіб. Коли звертаєшся особисто – люди відгукуються, — каже пан Діденко. – У США зараз теж відчутна криза. Зовсім інші заробітки, інший ринок праці, інші ціни. Українці, які приїхали до США вже під час війни – насправді не дуже мають можливість допомагати війську, їм самим потрібна ще допомога. Відповідно коли люди недостатньо міцно стоять на ногах, більше думають про те, щоб комусь допомогти.

Щоразу все важче знайти хорошу машину за адекватні гроші. Те, що зараз вартує 4 000 доларів – на початку повномасштабного вторгнення було за 2-2,5. Але вже є багато знайомих, які займаються пошуком авто. Не залишається осторонь біди в Україні і Церква Святої Покрови ПЦУ у м. Чикаго. Співрозмовник ділиться історіями про добрі справи релігійної громади.

Пригадую перші поїздки, тоді із церкви нам виділили 55 тисяч доларів. Проводили ярмарки благодійні, де продавали все, що тільки можна продати, лиш би зібрати гроші на автомобілі. Ось із останнього приємного – парафіяни нашої церкви акумулювали кошти та придбали бус Mercedes Sprinter для благодійної організації «Покрова Чортків». Бо вже на власному досвіді переконався, наскільки важливо для волонтерів мати власне авто для щомісячних поїздок, не позичати ні у кого,— наголошує він.
Фото: Чортківська міська рада

Під час волонтерської поїздки до наших захисників, у монастирі святителя Нектарія Егінського у Хуторі Ясному митрополит Переяславський і Вишневський Олександр освятив перед відправленням на фронт автомобілі для військових. Там же з благословення Блаженнішого Митрополита Епіфанія владика Олександр вручив Володимиру Діденку медаль «Хрест Свободи».

Читайте також: У Зарваниці зібрались тисячі вірян, аби помолитись за мир в Україні (Фото)

Exit mobile version