Військовий може поїхати у відпустку за кордон: що для цього потрібно

Ілюстративне фото з мережі Інтерент

Військовий може поїхати у відпустку за кордон, якщо там перебуває його родина. Ухвалює відповідне рішення його командир. Про це пише Файне місто з посиланням на “УП. Життя”.

За словами речника прикордонної служби Андрія Демченка, для цього окрім закордонного паспорта треба мати посвідчення військовослужбовця, а також відпускний квиток із зазначенням місця перебування за кордоном.

Відпускний надає військова частина. Якщо військовий хоче поїхати за кордон, він пише рапорт, де має це зазначити, — зазначив речник.

Також військового можуть не пропустити за кордон через обмеження, встановлені законодавством, а саме рішення суду або доручення правоохоронних органів.

Адвокат Андрій Новак каже, що під час оформлення відпустки є багато деталей, які потрібно враховувати.

Поїхати військовому за кордон одночасно і просто, і складно. Адже насамперед все залежить від рішення його командира, як він оцінює ризики не повернення підлеглого назад, — повідомляє адвокат.

Перше, що має зробити військовий — це подати відповідний рапорт на командира військової частини з належним обґрунтуванням виїзду. Тобто, вказати, куди їде і до кого. До рапорту слід додати й інші документи, які підтверджують мету візиту за кордон. Наприклад, копію свідоцтв про шлюб, народження дітей, а також документ, у якому зазначається місце перебування сім’ї. Також у рапорті має бути зазначено, яким шляхом поїде військовий і яким видом транспорту.

Під час поїздки потрібно враховувати строки, оскільки відпустка військового, зазвичай, не більше 30 днів. Також військового не відпустять, якщо 30% особового складу військової частини перебуває у відпустках.

Андрій Новак сумнівається у тому, що неодруженого військового можуть відпустити відпочити за кордон, тому що є великі ризики того, що він не повернеться назад у частину.

Якщо нема сім’ї, я сумніваюся, що відпустять. Рішення ухвалює виключно командир. І якщо військовий хоче побачити  родину, то це природно. А якщо просто виїхати, то невідомо, яка у нього мета, — говорить юрист.

Юрист наголошує, що також варто пам’ятати і про інші заборони на виїзд, зокрема, через несплачені аліменти чи штрафи.

Читайте також: Військовим з Тернополя посмертно присвоїли звання Герой України 

Exit mobile version